Sokrétű az alkotói vénája Csukárdi Sándornak

A több novellapályázaton sikerrel kipróbált tollat újabban már fényképezőgépre is cseréli Csukárdi Sándor, a Szó és Kép Színpadból szintén ismert homokbödögei művész.

Laskovics Márió

Csukárdi Sándor a pápai Fő téri szökőkútnál Fotó: Laskovics Márió/Napló

Csukárdi Sándor főleg színész-rendezőként, a Szó és Kép Színpad vezetőjeként ismert, azonban íróként is egyre sikeresebben bontogatja szárnyait, novellapályázati elismeréseiről rendszeresen beszámolunk. Ezúttal a múlt évi megjelenéseiről kérdeztük, melyek közül több is idén futott ki. A nyilvános könyvbemutatók, díjátadók azonban sorra elmaradtak a járvány miatt, néhány szervező online formában igyekezett pótolni, de többségében kipostázták az okleveleket, díjakat, árulta el a homokbödögei művész

– Az Algyői Könyvtár Jelek című irodalmi pályázatán különdíjat kaptam az Egy lomtalanítás naplója című novellával. Ezen írásom harmadik helyet ért el az Irodalmi Rádió Novellák 2020 – Az év prózaírója elnevezésű megmérettetésén, és meg is jelent a Dolgaink című antológiában. Az Aposztróf Kiadó novellapályázatára nevezett, Halálos tévedés című, groteszk humorú írásomat beválogatták a Dimenziók 11 – 65 mai magyar novella című antológiába. Ez a novella az őszre tervezett új, az Irodalmi Rádió gondozásában megjelenő, Cirkusz boldog embereknek című kötetemben is helyet kap majd, tizenöt másikkal együtt. Az Albertfalvai Közösségi Ház Újbudai dekameron címmel kiadott kötetében a Holtodiglan című szerelmes-csattanós írásommal szerepelek. A Magyar Irodalomtörténeti Társaság Csongrád Megyei Szépírói Tagozata és a Faludy György Irodalmi Műhely által meghirdetett Szárnypróbálgatók pályázatra, ahol nagynevű írók, költők zsűriznek, immár negyedik éve küldtem be írást, ezúttal a Mennyország játék címűt, amelyet arany minősítéssel és kötetmegjelenéssel jutalmaztak. A legfrissebb eredményre vagyok a legbüszkébb: a Petőfi Irodalmi Múzeum Előretolt Helyőrség című – Magyarországon jelenleg csak online – folyóiratába bekérték A Czigány-metamorfózis című novellámat, mely Czigány Dezső híres-hírhedt festőművészről szól – sorolta Csukárdi Sándor, a készülő kötet kapcsán hozzátéve, saját fekete-fehér fényképei lesznek hozzá az illusztrációk.

– Mindig is vonzott a fényképezés, de ezzel is úgy voltam, mint az írással, hogy sokáig csak a fióknak, magamnak alkottam. A pandémia unalmában több fotótanfolyamot is elvégeztem, csatlakoztam fotósklubhoz. Nemrég elindultam a Nyugdíjasok Országos Szövetsége ÖregSzem című fotópályázatán egy sorozatommal, és beválogatták három képemet a kiállítási anyagba, mely lassan látogathatóvá válik Budapesten, és album szintén készül belőle. A kötet mindegyik novelláját egy asszociatív fotóval érzékeltetem, illetve kettő a borítókon lesz látható. A fő vonulat a hithez való viszonyt veszi górcső alá, a hit és a cél fogalma elég erősen végigkíséri az írásokat, különböző szempontokból megvilágítva – mondta el Csukárdi Sándor.

Csukárdi Sándor a pápai Fő téri szökőkútnál
Fotó: Laskovics Márió/Napló

A Szó és Kép Színpad november óta rostokló szekerének újraindulása egyelőre várat magára.

– A vírushelyzetben nem tudtunk új darabbal készülni, hisz helyszínünk sem volt a próbákra. Több szabadtéri felkérésünk van utólagos gyereknapi rendezvényekre. Új darabot egyelőre azért nem tervezünk, mert a 2019-es és 2020-as új darabokat sem igazán volt még alkalmunk bejátszani, begyakorolni. Valószínűleg idén is alacsonyan marad a fellépésszám. Mivel baráti társaság vagyunk, ezért a feloszlás szerencsére nem fenyeget minket, de a bevételkiesések hátrányosan hatnak a díszlet- és jelmezigényes előadásaink megvalósítására, szakmai táborunk szervezésére. 2022-ben mindenképp új repertoárral jelentkezünk – közölte a társulat vezetőjeként Csukárdi Sándor, akinek mindezek mellett még két – egyelőre meglepetés – dalszövegírói munkára is volt ideje. Első dolga pedig az lesz a járvány véget érésével, hogy meglátogatja az Olaszországban élő nővérét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában