Városünnep és népművészet Devecserben új helyszínen

Több százan látogatták a hétvégi Devecseri Városnapok és Bakony-Somló Népművészeti Találkozó eseményeit a hétvégén a Várkertben.

Tóth B. Zsuzsa

A Bozót Táncegyüttes is a fellépők között szórakoztatta a közönséget a szombati népművészeti találkozón

Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A programokat vasárnap megnyitva Ferenczi Gábor polgármester arról beszélt, hogy mennyre hiányzott a közösségi lét az elmúlt időszakban.

– Az idei ünnep különleges olyan szempontból is, hogy új helyszínen, a Várkertben rendezzük most, amikor nagyot lép előre Devecser abba az irányba, hogy méltán viselhesse a Somló fővárosa címet. Magában azonban nem sokat ér a cím, meg kell tölteni tartalommal és mi elkezdtük ezt idén. A Nagy-Somlói Borvidék borversenyét idén először rendezték nálunk. A megmérettetésre nyolcvan bort neveztek, abból tíz kapott arany minősítést. Ezek között a legtöbb aranyérmet a Tornai pincészet borai érdemeltek ki – mondta a polgármester és köszöntötte Tornai Tamást, akinek a bora elnyerte a Devecser város bora címet.

A Bozót Táncegyüttes is a fellépők között szórakoztatta a közönséget a szombati népművészeti találkozón
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

 

Az elismerést a polgármester ez alkalommal adta át a borásznak, aki elmondta, hogy a pincészet 75 éves idén. Az elmúlt esztendőben sok nemzetközi elismerést kaptak a boraik, azok közül került ki Veszprém megye bora is.

Nyárs Hajnalka alpolgármester a szombati napi eseményeket nyitotta meg. Beszédében örömét fejezte ki, hogy az elmúlt időszak bezártságát követően újra együtt lehet mindenki. – Az elmúlt időszakra visszatekintve ez egészség mindenki életében talán hatványozottan is a legfontosabb értékek közé került. Annak érdekében napi szinten is sokat tehetünk, többek között mozgással. A mai nap sok mozgás lehetőséget kínál mindenki számára, hiszen focikupa, tánc és még többféle mozgásforma szerepel a programok között. Aki benevez, kerékpárt nyerhet – mondta az alpolgármester.

A Bozót Táncegyüttes is a fellépők között szórakoztatta a közönséget a szombati népművészeti találkozón
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

 

Kovács Norbert Cimbi gondolatait megosztva a vendégekkel arról beszélt, hogy a várossal való régi jó kapcsolat hozta létre a rendezvényt, amelynek elődje korábban Ajkán, majd Magyarpolányban csalogatta az érdeklődőket. A városi könyvtár és művelődési ház igazgatója Füstös Zsuzsanna a rendezvényt megnyitva a programokra invitálta a jelenlevőket.

Az események között népművészeti találkozó szerepelt, amelyen az ország különböző részeiből érkezett zenészek és táncosok, a néphagyományt, népi kultúrát élvezők és éltetők mutatkoztak be. A két nap során koncertek, sport programok várták a vendégeket, volt színházi előadás, főzőverseny, hastánc, tombola, kirakodó vásár, táncház. A gyerekek örömére gólyalábasok érkeztek, arcfestés várta őket. A hangulatról Szőke András gondoskodott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában