A veszprémi vasútállomáson is megszólaltak a versek

Senkit ne érjen váratlanul, ha a vasút­állomáson a vonatra várva a hangszórókból Kányádi Sándor, József Attila vagy akár egy kortárs költő versét hallja. Remek program indult ugyanis: a Vers a peronon elnevezésű projekt célja, hogy minél több emberhez eljussanak a jól ismert, klasszikus, illetve a kortárs költemények.

B. Virág Rita

20210715 Veszprém vasútállomás. Vers a peronon - sajtótájékoztató. Fotó: Pesthy Márton PM Veszprém Megyei Napló

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A balatonalmádi Aranyhíd Polgári Egyesület céljai között fogalmazta meg a magyar kulturális értékek támogatását. Czompó Gábor társelnöknek támadt az az ötlete, hogy váratlan helyszíneken szólaljon meg egy-egy magyar vers. Így indult el a Vers a parton projekt Almádi három strandján. Az egyesület újabb elképzeléssel állt elő, ezt ismertették sajtótájékoztatón a napokban.

Varga Richárd, az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program irodalmi projektmenedzsere a vasútállomáson úgy fogalmazott: az irodalom az élet része. – Szeretnénk az irodalmat kimozdítani a klasszikus terekből, ezért az volt az ötletünk, vigyük ki az erdőbe, az utcára, a parkolóba vagy bárhová. Szerencsére vannak civil szervezetek, melyek hozzánk hasonlóan gondolkodnak. Az Aranyhíd Polgári Egyesület elindította a Vers a peronon nevű kezdeményezést, mely az EKF-program támogatásával tovább folytatódhat – mondta Varga Richárd.

Czompó Gábor felidézte, amikor 2019-ben a Vers a strandon programjuk elindult, eleinte csak néhány költő, író, színész támogatta őket. A kezdeményezés azonban kinőtte magát, 2020-ra régiós szintűvé vált, és egyre több híresség, színész, művész, zenész csatlakozott hozzájuk. A Vers a peronon projekttel pedig körbeérték a Balatont, és tovább terjeszkedett a kezdeményezés. – Szeretnénk, ha minél több emberhez eljuthatnának a klasszikus és kortárs versek. Örömteli, hogy a MÁV, a Volán, a BKV és a Veszprém–Balaton Zrt. is a segítségünkre van az ötlet megvalósításában – hangsúlyozta a társelnök.

A sajtótájékoztatón Gáspár Sándor Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, Szálinger Balázs József Attila-díjas költő, valamint Halas Adelaida veszprémi színésznő előadásában több verset is meghallgathattak a jelenlévők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában