kiemelkedő program

2021.07.29. 20:00

Fergeteges gálával ért véget a füredi prímásverseny

Horváth László nyerte meg a cigányprímások idei kétnapos versenyét, így ő vehet részt az idei Anna-bálon július 31-én. A versenyen heten mérték össze tudásukat Balatonfüreden, a Kisfaludy Galériában, az Anna-fesztivál egyik kiemelkedő programjában.

Kovács Erika

20210728 Balatonfüred Kisflaludy Galéria Prímásverseny Fotó: Pesthy Márton PM Veszprém Megyei Napló

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A második helyezést megosztva nyerte el Váradi Gyula és Farkis Béla, Oláh Dávid pedig a harmadik helyen végzett. A versenyzők különdíjat is kaptak, így Bordás Georgina, ifj. Sztojka Zoltán és Bujka Leonárdó.

A szervezők felidézték, nagy sikerrel rendezte meg a balatonfüredi önkormányzat és a Hagyományok Háza az első Anna-bál prímásversenyt 2013-ban. A nagy múltú cigányprímások és minden második évben a hagyományos népzenészek bemutatkozásához az Anna-bálra készülő Balatonfüred kiválóan illeszkedik, hiszen a magyar múlt egyik legprosperálóbb időszakát, a nemzeti ébredés korszakát idézi meg.

Idén ismét pályázhatott minden, a klasszikus cigányzenei hagyományt művelő hegedűs. A nyilvános színpadi versenyt ebben az esztendőben is a balatonfüredi Anna-bál előtti héten, kedden és szerdán tartották. A zsűri tagjai a magyar népies műzene elismert szakemberei: Radics Ferenc, a Magyar Állami Népi Együttes zenekarvezető prímása, Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszttel kitüntetett és Liszt-díjas hegedűművész, a 2000-es Millennium Aranyvonó Párbaj győztese, ifj. Kállai Kiss Ernő Liszt-díjas, a Margitszigeti Danubius Nagyszálló zenekarvezető prímása és Roby Lakatos magyar hegedűvirtuóz, világzenész.

Idén a szervezők bővítették a verseny kategóriáját korosztály szerint, így részt vehettek 8-15 év közötti versenyzők, akiknek két produkciót kell előadni, kötelező versenyszámot és egy szabadon választottat. A 16-35 év közötti prímásnak négy produkciót kellett bemutatni: három kötelező versenyszámot, melyből az egyik nótaénekes kíséret volt, öt percben, valamint egy szabadon választott művet. Kísérőzenekarról, énekesről a verseny szervezői gondoskodtak. Az elbírálásnál kiemelt szempontnak számított a dallamválogatás zeneesztétikai értéke, a bemutatott dallamok stílushű előadásmódja és az előadó egyéni, művészi kisugárzása.

A verseny kiemelkedő és fergeteges hangulatú programját, a szerda esti gálaműsort nagy siker kísérte a Gyógy téren, ahol a verseny díjazottjai mellett fellépett Roby Lakatos, Radics Ferenc, ifj Kállai Kiss Ernő, valamint Jenei Gábor és Nova Brigitta.

A gálát Mihályi Gábor, a Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetője nyitotta meg, majd Bóka István polgármester átadta a prímásverseny díjait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában