Helyi értékek gyűjteménye

2021.07.04. 20:00

Befogadhatóvá és közelibbé tennék kincseiket mindenki számára Sümegen

A múzeumok éjszakája program keretében mutatták be a Kisfaludy-emlékházban a Sümegi Értékek című kiadvány pályázati támogatással készült első füzetét.

Tóth B. Zsuzsa

Végh László, Sümegi Kata, Oszkai Réka és Mészáros-Harta Annamária mutatta be a helyi értékekről szóló kötetet

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A kötetet bemutatva annak szükségességéről beszélt Végh László polgármester.

– Filozofálhatnánk arról, hogy mi az érték és miként tudja azt a közösség megőrizni, de az egyik kézzelfogható módja annak egy valamiféle kiadvány. Lehet, hogy a nyomtatott anyagot már sokan elavultnak tartják, de én bízom benne, hogy nem így van. A digitális világ nem győzhet minden felett. Az is jelent valamit, hogy miért pont ez a 21 helyi érték került be az első kötetbe, mit tartottak a legfontosabbnak a szerkesztők – mondta a polgármester, és köszönetét fejezte ki a jó fotókért Mészáros Norbertnek.

A Sümeg Települési Értéktárbizottság elnöke, Oszkai Réka a bizottság tagjait bemutatva elmondta, hogy a polgármester által alapított bizottság elnökhelyettese Sümegi Kata.

– Nagymértékben segítik a munkánkat a további tagok, Mészáros-Harta Annamária, Farkas Béla, Egly Márk, Vargáné Bakos Margit és Tóth Tamás. Az értékek listája nincs lezárva, célunk, hogy még több érték és kiadvány legyen, de nemcsak a bizottság tehet azokra javaslatot, hanem bárki. Fontosak és értékként szerepelhetnek sok más mellett az épített és természeti értékeink, a gasztronómia, a kultúra. Települési értékeinkből megyei értékek is lehetnek később – hangsúlyozta Réka.

A kötet szöveges részét összeállító és lektoráló Sümegi Kata úgy fogalmazott, hogy a cél láthatóvá, élővé, befogadhatóvá tenni az értékeket, még közelebb hozva őket a külső szemlélő számára.

Végh László, Sümegi Kata, Oszkai Réka és Mészáros-Harta Annamária mutatta be a helyi értékekről szóló kötetet Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

– Egyben magunkban is tudatosítva, hogy mekkora értékek birtokában vagyunk pusztán azért, mert ide születtünk – mondta Kata és hozzátette, hogy az első kötet elkészülte után még várják az értékekről szóló beadványokat, hogy mielőbb elkészíthessék a következő füzetet is. – Különválasztottuk a települési értékeket és az értéktár arcképcsarnokát, utóbbiaknak másik megjelenést tervezünk. Az értéktári munka első felvonásának oszlopos tagja volt Miklósi-Sikes Csaba helytörténész, aki sok értékről készített anyagot.

A fényképeket összeállító Mészáros-Harta Anna arról beszélt, hogy nagy felelősséget jelentett eldönteni, milyen fotók kerüljenek a kiadványba.

– Hiszen a szép képekkel lehet valamit eladni, de törekedtünk arra is, hogy az értékek új arcát szintén megmutassuk. Örültem, hogy a püspöki palotáról nem a szokványos kép került be, hanem egy téli felvétel. Nehézséget okozott az egyeztetés, mindenkinek más az ízlése, sokat tanakodtunk egy-egy képen, de mindig sikerült megegyeznünk.

A múzeumok éjszakája a fiatalok által készített fotókból összeállított, az Értékek klubja kiállítás megnyitójával folytatódott. Az emlékházban az Értékeink című filmet vetítették, majd a Camerata Pelsonore kamarazenekar koncertezett, valamint sajt- és borkóstoló kísérte az ünnepet. A művelődési központban a Makám együttes és Turek Miklós Weöres Sándor Rongyszőnyeg című versciklusából adott elő részleteket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában