Idén is lesz Kőfeszt – Régióban gondolkodtak az EKF szervezői

Idén is lesz KŐFESZT, augusztus 4-8.között a Káli-medence falvaiban. Népzene, tánc, irodalom, kiállítások minden korosztálynak. A nyugalom fesztiváljának sajtótájékoztatóján jártunk, a bázis helyszínen, Kővágóörsön.

Hegyi Zoltán

Csúri Ákos elkérte Navracsics Tibor kormánybiztos védettségi kártyáját és személyi igazolványát, ezzel illusztrálva, hogy miként megy majd a beléptetés

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Csúri Ákos, a KŐFESZT megálmodója és egyben kivitelezője bevezetője közben elkérte Navracsics Tibor kormánybiztos védettségi kártyáját és személyi igazolványát, ezzel illusztrálva, hogy miként is megy majd a beléptetés. A programok egyébként ingyenesen látogathatók, és csupán a nagy koncertekre szükséges előzetes regisztráció, az egészségügyi biztonság miatt. Horváth Dezső, Kővágóörs polgármestere köszöntőjében kifejezte örömét, hogy a fesztivállal “házhoz jön” a kultúra, és beszámolt a falu fejlesztéséről és fejlődéséről, amely az utóbbi években jelentősebb volt, mint az elmúlt negyven esztendőben összesen.

Navracsics Tibor, aki ezúttal a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa képviseletében volt jelen az eseményen, elmondta, hogy már az EKF-pályázat megírásakor nemcsak Veszprémben, hanem régióban gondolkodtak, és ennek is köszönhetjük a sikert, valamint hogy eleve nem megaprogramokat terveztek, inkább a helyi közösségekre helyezték a hangsúlyt, és ebbe a koncepcióba illeszkedik például a Kőfeszt is.

Ezzel kapcsolatban Radnóti Ákos, Győr alpolgármestere kifejtette, hogy Győr ugyan elveszítette Veszprémmel szem­ben az Európa Kulturális Fővárosa címért folytatott versengést, de most, a város alapításának 750. évfordulóján díszvendégként lesznek jelen a fesztiválon augusztus 5-én, egy teljes napig.

Csúri Ákos elkérte Navracsics Tibor kormánybiztos védettségi kártyáját és személyi igazolványát, ezzel illusztrálva, hogy miként megy majd a beléptetés Fotó: Balogh Ákos/Napló

Novotny Ákos a Magyar Ízek Utcája nevében arról beszélt, hogy kiemelt céljuk a magyar gasztrokultúra bemutatása, valamint a környékbeli termelők bevonása, ugyan­akkor tágítják is a kört, hiszen még Kárpátaljáról is érkezik főzőcsapat.

Fózer Dóra a fesztivál stratégiai partnerének, a Hagyományok Házának képviseletében elmondta, hogy a bázisuk Köveskálon lesz, fonóhangulattal és folkudvarral, délutáni gyerekprogramokkal, esténként pedig mulatságokkal, s három ráhangolódó napot is terveznek a környékbeli családok számára.

Végezetül Csúri Ákos megemlékezett Cseh Tamásról, és a teljesség igénye nélkül kiemelt még néhány programot, többek között Kása Béla fotográfus könyvbemutatóját, valamint a közelmúltban elhunyt Szomjas György Roncsfilm című alkotásának vetítését a Hanczár Jánosról elnevezett udvarban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában