Kívül-belül megújult a bakonyszentlászlói templom orgonája

A hazánkban egyedüli szlovén hangszerként működő, kívül-belül felújított orgona tovább szolgálhatja az Urat dicsőítő híveket az evangélikus templomban.

Laskovics Márió

A restaurált orgonán Szilágyi Gyula orgonaművész adott hangversenyt Varga Anna énekes közreműködésével Fotó: Laskovics Márió/Napló

Hálaadó istentisztelet és közgyűlés keretében szentelték újra az orgonát vasárnap az evangélikus templomban. Szemerei János, a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület püspöke igehirdetésében az Úr énekszóval, zenével történő dicsőítését hangsúlyozta.

– Az ének, a zene Istennek rendkívüli ajándéka, miáltal a szívünkhöz tud szólni. Hangjain keresztül különleges módon az ember másfajta üzeneteket, érzéseket élhet át. Luther ezt írta: Akik a zenét semmibe veszik, mint például a rajongók, azokkal nem vagyok kibékülve. Mert a zene Isten adománya és ajándéka, nem pedig emberi vívmány. A zene elűzi az ördögöt és felvidítja az embereket. Hallatára feledjük a haragot, a bujaságot, a gőgöt és egyéb fő bűnöket. A teológia után a zenének adom a második helyet és a legnagyobb dicsőséget. Azt is látjuk, Dávid és az összes szentek miképpen öntötték versbe, rímekbe és dallamba Istennek tetsző gondolataikat, mert békeidőben a zene uralkodik – idézte a püspök.

– Az orgona mára kultikus egyházi hangszer lett, de a római korban még amfiteátrumi játékokon használták. A keresztyének sokáig idegenkedtek a hangszerek királyától-királynőjétől, de különlegessége, nagyszerűsége miatt egyháziassá vált. Soha nem volt olcsó, sokat költöttek rá a régiek is – emlékeztetett Szemerei János püspök, és megáldotta az orgonát.

Szakos Csaba lelkész elmondta, az Árpád-kori templom orgonája a szlovén Mariborban épült 1876-ban, és eredetileg az őrségi egyházmegyébe, Péterhegyre (ma Szlovénia) készült. 1914-ben ajándékozták Bakonyszentlászlóra. 2003–2004-ben lebontották és a karzatra építették újra, de nem tökéletesen. 2020–21-ben a teljes belső felújítást Varga László orgonaépítő mester, a külső restaurálást Erdei Barna restaurátor- művész végezte el. Az orgona felújítására hatféle forrásból több mint 8 millió forintot fordítottak. Az Emmi 500 ezer, az evangélikus egyház 2018-ban 1,2 millió, 2019-ben 5,16 millió, 2020-ban 400, az egyház gyűjteményi tanácsa 500 ezer, a Veszprémi Evangélikus Egyházmegye 413 ezer forinttal járult hozzá, önerőre nem volt szükség a felújításhoz.

A restaurált orgonán Szilágyi Gyula orgonaművész adott hangversenyt Varga Anna énekes közreműködésével
Fotó: Laskovics Márió/Napló

Szabó Vilmos Béla nyugalmazott lelkész-esperes megjegyezte, a zene, az ének, a hang összefüggésben vannak a személyiségünk, az élet szépsége tekintetében. – Meggyőződésem szerint az emberi beszéd is zene. Nem mindegy, hogyan és mit beszélünk. Jó volna, ha a hétköznapok során is úgy szólnánk egymáshoz családban, munkahelyen, egyházban, hogy az harmonikus legyen, zene a másik fülének, mert ezáltal jobb lenne a világ.

Szemerei János egyházkerületi borral köszönte meg az augusztus 1-jével elköszönő Szakos Csaba kilencéves helyettes lelkészi szolgálatát. Az esemény zárásaként Szilágyi Gyula orgonaművész adott hangversenyt a felújított hangszeren Varga Anna énekes közreműködésével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában