Ladányi István volt az Olvasólámpa vendége

A Művészetek Háza Veszprém Olvasólámpa című rendezvénysorozatának soron következő vendége Ladányi István költő, író volt.

Horváth Virág

20210715 Veszprém a Művészetek Háza Veszprém Olvasólámpa című sorozatának vendége Ladányi István költő, irodalomtörténész, moderátor Bozsik Péter költő, szerkesztő Fotó Penovác Károly PK Veszprém Megyei Napló

Fotó: Penovác Károly/Napló

Ladányi István a vajdasági Adorjánon született, Zentán nőtt fel, középiskolai tanulmányait Szabadkán végezte, 1987-ben szerzett magyartanári oklevelet az Újvidéki Egyetem BTK-n, 2008-ban PdD- oklevelet a Zágrábi Egyetemen. 1985 óta publikál kritikákat, tanulmányokat, verseket és esszéket. 1989-től 1991-ig az újvidéki Új Symposion szerkesztője, a veszprémi Ex Symposion alapítóinak egyike.

Beszélgetőtársa a rendezvényen Bozsik Péter író, költő volt. Mint kiderült, a két művész életútja sokszor keresztezte egymás, Szabadkán, és az Újvidéki Egyetemen is, így mondhatni, évtizedes barátság, és rengeteg közös élmény fűzi össze őket. – Már akkor barátok voltunk, amikor Ladányi még azt sem tudta, hogy barátok leszünk. Láttam egy félhosszú hajú, szakállas csávót még középiskolában, aztán összefutottam vele a magyar tanszéken (Újvidéki Egyetem BTK), és körülbelül egy évvel később már összeköltöztünk egy trafikszobában – emlékezett vissza Bozsik Péter megismerkedésükre.

Az Olvasólámpa rendezvényen, ahogy a főszervező, Kilián László, a Művészetek Háza igazgatóhelyettese is elmondta, a művek állnak a középpontban, így ezen az alkalmon is Ladányi István műveit hallgathatták az érdeklődők a Dubniczay-palota udvarán az alkotó előadásában.

Ladányi Istvánt Bozsik Péter kérdezte az Olvasólámpa irodalmi rendezvényen
Fotó: Penovác Károly/Napló

A felolvasás az 1990. augusztus 2. című verssel kezdődött (1990. augusztus 2-án, hajnali 2 órakor indította meg offenzíváját Szaddam Husszein iraki diktátor hadserege a szomszédos Kuvait országa ellen – a szerk.), ami nyíltan és erőteljesen feszeget társadalmi kérdéseket. Maga a művész is úgy gondolja, hogy ez nem jellemző rá, és valóban, a vers indulatai és ereje, és főképpen lezárása nem a művész stílusa.

A Tolnai Ottó és Sziveri János nyomdokain lépkedő költő elmondta, hosszabb kihagyás után mostanában ragadott ismét tollat csupán. Ladányi István, aki többek között a Pannon Egyetem oktatója is, nem vetkőzhette le önmagát, így oktatói és irodalomtörténeti szempontok is megszólaltak az Olvasólámpa rendezvényen, a kíváncsiskodó szemek féltve őrzött folyóiratokat és jegyzeteket is nézegethettek a rendezvény végén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában