Megalakult Veszprémben a Hamvas Béla Kör

Az Utas és Holdvilág Antikvárium, a Művészetek Háza Veszprém, az ITTMOST Egyesület, illetve a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa közösen hívták életre a megyeszékhelyen a Hamvas Béla Kört. A megalakulás után a jelenlévő tagok a tisztségviselőket is megválasztották.

Horváth Virág

Balról Molnár Sándor, Szakács Gábor és Kilián László

Fotó: Horváth Virág/Napló

A társaság célja a filozófus író emlékének ápolása, életművének népszerűsítése. Szakács Gábor Hamvas-szakértő, a Medio Kiadó korábbi vezetője, akit kineveztek a Hamvas Béla Kör elnökének elmondta, Hamvas Béla nagyon megosztó egyéniség, így nagyon nehéz őt a szó szoros értelmében népszerűsíteni. – Ha valakit megszólítanak Hamvas Béla írásai, akkor őt sodorja magával, akit pedig nem, az várhatóan évekre félreteszi az írásait – tette hozzá.

Három ügyvezetőt is kineveztek: Kilián Lászlót, a Művészetek Háza igazgatóhelyettesét, Molnár Sándort, az Utas és Holdvilág Antikvárium tulajdonosát és Poller Imrét, az ITTMOST Egyesületnek az elnökét.

A Hamvas Béla Kör a jövőben havi rendszerességgel tervez eseményeket, melyek felváltva az Utas és Holdvilág Antikváriumban és a Művészetek Házában lesznek megtartva. Kilián László a frissen megalakult kör ügyvezetője kifejtette, rengeteg programötletünk van, számíthatunk filmvetítésekre, felolvasásokra, irodalomtörténészekre és fordítókra is, tervezik az együttműködést a balatonfüredi Hamvas Béla Asztaltársasággal, de kirándulásokat és tanulmányi sétákat is szeretnének rendezni a jövőben.

Balról Molnár Sándor, Szakács Gábor és Kilián László
Fotó: Horváth Virág/Napló

Molnár Sándor köszöntőjében elmondta, közel másfél éve tervezik a Hamvas Béla Kör megalapítását, ám a covid járvány mindig közbeszólt. A Hamvas Béla Kör az Utas és Holdvilág Antikváriumban 12 taggal alakult meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában