Nem felejtik

2021.07.18. 12:00

Nagy László költő-író tiszteletére koszorúztak Pápám

Idén is fejet hajtottak Nagy László háromszoros József Attila-díjas, Kossuth-díjas és nemzetközi Botev-díjas népi író-költő, műfordító, grafikus, néhai pápai diák emléke előtt helyi tisztelői.

Laskovics Márió

Az Elsősorban pápai Városbarát Egylet küldöttsége koszorúkat helyezett el az emléktáblákhoz

Fotó: Laskovics Márió

Nagy László (1925-1978) születési évfordulója alkalmából pénteken a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma, majd a Zimmermann utcai Szent Anna Római Katolikus Óvoda (az egykori pápai Római Katolikus Polgári Fiúiskola) főhomlokzatán, végül a Világos utcai lakóházon lévő Nagy László-emléktáblákhoz helyezett el koszorúkat az Elsősorban pápai Városbarát Egylet (EpVE) kis küldöttsége.

Az Elsősorban pápai Városbarát Egylet küldöttsége koszorúkat helyezett el az emléktáblákhoz
Fotó: Laskovics Márió

A gimnázium épületénél Kerecsényi Zoltán ügyvivő emlékeztette a jelenlévőket, hogy 80 éve, 1941-ben került Nagy László a Pápai Református Kollégium kereskedelmi iskolájába, tanulmányai mellett látogatta a Képzőtársulatot és külön rajzra járt az európai hírű A. Tóth Sándor festő- és bábművészhez.

– Pápán, a második világháború alatt festette első képeit, és ekkor születtek első költői zsengéi. A festőnek készülő ifjú önfeledt boldogságát beárnyékolták a világégés veszteségei, a fiatalember belső küzdelmei, és az élet kihívásaira való készülődés ideje korán szembesítette őt annak végességével is – jegyezte meg Kerecsényi Zoltán ügyvivő.

Kaprinayné Megyeri Zsuzsanna nyugalmazott tanárnő Csoóri Sándor A világ közepén álltunk című 1983-as emlékírásából olvasott fel részleteket
Fotó: Laskovics Márió

 

Horváth Lászlóné egyleti önkéntes az Anyakép című verset mondta el, a Világos utcában pedig Csoóri Sándor A világ közepén álltunk című 1983-as emlékírásából Kaprinayné Megyeri Zsuzsanna nyugalmazott tanárnő olvasott fel részleteket.

Az EpVE minden év januárjában, a költő halálozási évfordulójakor is meg szokott emlékezni, azonban idén ez elmaradt a súlyos pandémiás helyzet miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában