Tabudöntögető dráma a Lélektől lélekig – Érzékenyítő fesztivál utolsó napján

A gyermekek ellen elkövetett szexuális visszaélések témáját feldolgozó előadást láthatott a közönség a Lélektől lélekig – Érzékenyítő fesztivál utolsó napján.

Napló

Péterfy Bori és Pataki Ferenc

Fotó: Orlai Produkciós Iroda

Az Orlai Produkció Apád előtt ne vetkőzz című előadása Péterfy-Novák Éva azonos című regényéből készült. Az írónő könyvét nem először adaptálták színpadra: az Egyasszony című, önéletrajzi ihletésű monodráma szintén egy tabutémát mutat be: a szerző a szüléskor megsérült és hétéves korában meghalt kislánya, Zsuzsi megrázó történetét írta le benne. Az Apád előtt ne vetkőzz ismét egy ki nem beszélt témához nyúl azzal, hogy a gyermekek elleni szexuális visszaéléseket dolgozza fel.

Az előadás egymásra vetíti több abuzált gyermek történetét: az 1920-as években játszódó jelenetek a nyolcéves Károly és a négyéves Anna sorsát mutatják be. A testvérpár szüleit szinte egyszerre viszi el a spanyolnátha, a gyerekek pedig árvaházba kerülnek, ahol a fiú szenved el rendszeresen szexuális bántalmazást. Bő fél évszázaddal később ugyanebben a családban az ötéves Esztert nagyapja abuzálja. A Tasnádi István által színpadra alkalmazott és rendezett, kétszereplős előadás nagy részét monológok, kisebb részben párbeszédek teszik ki: Péterfy Bori és Pataki Ferenc hol a megrontott gyermek gondolatait osztják meg a közönséggel, hol a bántalmazók reakcióit közvetítik. Ez nemcsak dramaturgiai okokból van így, ugyanis az esetek nagy százalékában válnak bántalmazókká a korábban bántalmazottak is.

Péterfy Bori és Pataki Ferenc
Fotó: Orlai Produkciós Iroda

A színészi játék bravúros: ahogy a naiv és ártatlan, a felnőttekben végletekig megbízó és azoknak engedelmeskedő, majd lassan öntudatra ébredő fiatalokat, úgy a szexuális ragadozót is hitelesen, sokszor csak a hanghordozással vagy egy-egy tekintettel is képesek bemutatni a szereplők, fokozva az amúgy is drámai helyzeteket.

Komoly, súlyos előadás, amelynek tétjét tovább emeli, hogy egy felmérés szerint minden hatodik gyermeket ér szexuális bántalmazás, visszaélés Magyarországon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában