Visszanyeri régi pompáját a balatonfüredi Esterházy-kastély

Több mint egymilliárd forintból újul meg Balatonfüred egyik ikonikus épülete, a reformkori városrészben található, üresen álló Esterházy-kastély. Kontrát Károly államtitkár, országgyűlési képviselő és Bóka István polgármester megtekintette a szívkórház melletti műemlék épület munkálatait.

Kovács Erika

- Az önkormányzat állami támogatással megmenti ezt a gyönyörű műemlék épületet, ahol nyaralástörténeti látogatóközpontot, illetve kiállítóhelyet hoz létre – közölte Kontrát Károly, a térség országgyűlési képviselője. Bóka István polgármester azt mondta, a városi múzeum egy részét helyezik át ide, és reményeik szerint jövő év első felében végeznek a munkával, mely 1,1 milliárd forintból, a magyar kormány és az unió támogatásával valósul meg. Találtak egy korabeli freskót munka közben, amit terveik szerint helyreállítanak.

Fotó: Önkormányzat/Gáspár Ákos

A tavaly nyári, ünnepélyes alapkőletételen egyebek mellett elhangzott, a város a felújításhoz 70 millió forintot biztosít, az interaktív kiállítás a város múltját mutatja be. Bóka István örömmel beszélt arról, hogy a város egyik legértékesebb épületét rehabilitálják, majd köszönettel szólt Kontrát Károly képviselő és a Magyar Turisztikai Ügynökség segítségéről.

Kontrát Károly államtitkár, országgyűlési képviselő és Bóka István polgármester megtekintette a szívkórház melletti műemlék épület munkálatait Fotó: Önkormányzat/Gáspár Ákos

A szívkórház mellett lévő, 1400 négyzetméteres, barokk stílusban épült Esterházy-kastély felújítása a Világörökségi helyszínek fejlesztésére kiírt programban történik. A nyaralónak épült kastély első szintjét 1783-ban hozták létre. A műemlék épülethez illeszkedve megépül egy 200 négyzetméteres látogatóközpont, és rendbe teszik a kertet. Az épület több mint 160 éven keresztül az Esterházy család tulajdonában állt, majd többen bérelték, 1950-ben a magyar állam tulajdonába került, aztán sokáig munkásüdülőként működött. A műemlék épület hosszú évek óta üresen, leromlott állapotban állt.

Friss hírek Veszprém Megyéből

A dosszié további cikkei
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában