hagyományőrzés

2021.07.25. 06:50

Vitézek fegyveres küzdelmei és várnépi vigalom Pápán

A Hagyományok Hegye Egyesület annak idején azzal a céllal alakult, hogy létrehozza Pápán a Hagyományok Hegye nevű történelmi, néprajzi és természetismereti központot, mely különböző eseményeknek adhat otthont.

Polgár Bettina

Fotó: Polgár Bettina/Napló

A 2009-es megalakulást megelőző időszakban az egyesület tagjai már rendszeresen látogatták a területet, de az igazán nagy munka a megalakulás után következett. A terület gondozásán, alakításán kívül programokat is szolgáltatnak. Ma már egyre több helyen ismerik a Hagyományok Hegye Egyesületet és a látogatóközpont kínálta lehetőségeket.

A közelmúltban a rég letűnt korok viseleteiből, fegyverzeteiből, mindennapjaiból adtak ízelítőt a hagyományőrzők A Hegy napja nevű programon, melyet 15. alkalommal rendeztek meg. Az alkalmon részt vett a Kassai Lovasíjász Iskola Piroska Törzse, a Pápai Huszáregyesület lovasai és gyalogosai, a Kapuvári Hajdúk és Gartai Muskétások Hagyományőrsége, a Magyar Királyi Kardforgatók Rendje, a Borostyánkő Hagyományőrző Egyesület, a Múltunk és Jövőnk Egyesület, a Vértes Egyesület, a Szarvaskör Egyesület, a Delta Íjászegyesület, a Pápai Lovas Club és a Hagyományok Hegye Egyesület.

A rég letűnt korok viseleteiből, fegyverzeteiből, mindennapjaiból adtak ízelítőt a hagyományőrzők Fotó: Polgár Bettina/Napló

A pápai öreghegyi látogatóközpontban rendezett eseményen a résztvevők megismerkedhettek a középkori ruhákkal, fegyverekkel, emellett láthattak lovasíjász- és török gyalogos bemutatót. Megtekinthették a vitézek fegyveres küzdelmeit, valamint várnépi vigalom és csatabemutató is színesítette a programot.

Tóth Kálmán, a Hagyományok Hegye Egyesület elnöke rámutatott, tavaly a veszélyhelyzet miatt nem lehetett megtartani A Hegy napját, idén viszont kétnapos rendezvényt szerveztek: az első napon a hagyományőrző társaságokat hívták tanácskozásra, tapasztalatcserére a magyar katonai hagyományőrzéssel kapcsolatban, a második napra pedig a nagyközönséget várták.

Fotó: Polgár Bettina/Napló

– A Hegy napján azt szeretnénk bemutatni, milyen lehetett a középkor világa, például Pápa végvárában. A történelem nagy tanulsága ugyanis mindig többrétegű, Dobó szavaival élve „az embernek a szívében van az ereje, nem a karjában”. Erre Pápa városa is sok jó példát mutatott, aminek érdemes utánanézni – magyarázta Tóth Kálmán. Mint mondta, a hagyományőrző csapatok, amellett, hogy korabeli ruhákat és felszerelést hordanak, kellő tisztelettel viseltetnek az ősök, a katonai hagyományok iránt.

A Hagyományok Hegye Egyesület elnöke az utánpótlás biztosítottsága kapcsán elmondta, vannak csapatok, amelyek gyakorlatilag nem öregszenek, mivel az idősebb tagok bevonják saját gyermekeiket, unokáikat az országszerte több mint 30 éves múltra visszatekintő magyar katonai hagyományőrzésbe. Emellett vannak olyan csapatok, melyeknek tagjai kapcsolódási pontokat alakítottak ki általános iskolákkal vagy középiskolákkal, képzéseket szerveznek.

Fotó: Polgár Bettina/Napló

Kiemelte, a Hagyományok Hegyén tevékenykedik a Kassai Lovasíjász Iskola Piroska Törzse, melynek tagjai szépen szerepeltek a közelmúltban rendezett lovas­íjász-világbajnokságon. – A hagyományőrzés és a sport sokak számára összekapcsolódik. A tábori élet, a felszerelések bemutatása, készítése vagy esetleg megvásárlása azt is szolgálja, hogy adjunk valami értéket a közönségnek – fogalmazott Tóth Kálmán.

Hozzátette, a Hagyományok Hegyén a nyár folyamán két alkalommal szerveznek lovasíjász-bajnokságot, emellett ősszel szeretnének nyílt napot tartani bemutatókkal, egyébként pedig több helyre is elviszik kiállításaikat, és táborozó csoportok is ellátogatnak hozzájuk. Ha pedig a helyzet engedi, ősszel további kirándulócsoportok érkeznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában