A vértanúra emlékeztek

2021.08.09. 17:30

Kiállítással idézték meg Bódi Mária Magdolna életét Badacsonytördemicen

A Veszprémi főegyházmegye vértanúja, Bódi Mária Magdolna születése 100. évfordulóján több helyszínen is ünnepi programokkal emlékeznek meg róla tisztelői.

Tóth B. Zsuzsa

A badacsonytördemici templomban nyílt tárlaton Bódi Mária Magdolna életnagyságú fényképe is látható

Fotó: Tóth B. Zsusza/Napló

Badacsonytördemicen szombaton a centenárium alkalmából gyalogos és kerékpáros zarándoklatra hívtak mindenkit, majd Magdolna életéről szóló kiállítás nyílt a katolikus templomban a helyi plébánia és a veszprémi Szaléziánum Érsekségi Turisztikai Központ szervezésben. A templomban, ahol száz évvel ezelőtt Bódi Mária Magdolnát megkeresztelték, a kiállítást megnyitva Szakács Péter atya beszédében Magdolnára emlékezett.

– Magdolna egy malomépületben született Szigliget határában, majd itt, Tördemicen keresztelték meg egy hét múlva. A tárlatot a helyi lakosok, hívek segítségével rendeztük be korabeli tárgyakkal. Magdi 16 évesen megfogadta egy sor világi hívság megtagadását, 18 évesen már a balatonfűzfői gyártelepen dolgozott, az édesapjától kapott kerékpárral járt munkába, misére. Egy akkor készített kerékpárt is bemutatunk életnagyságú biciklis fényképe mellett a kiállításon, ilyet használhatott ő is, aki Jézusnak élt, szüzességi fogadalmat tett. Sokszor már hajnalban aratott, majd áldozott, otthon dolgozott és a gyárban, mégsem panaszkodott, szellemi frissességét megőrizte, így vallanak róla kortársai. Komoly teológiai tudásra tett szert, és igyekezett segíteni a rászoruló családoknak. 1941-ben végezte első zárt lelkigyakorlatát – mondta Péter atya.

A badacsonytördemici templomban nyílt tárlaton Bódi Mária Magdolna életnagyságú fényképe is látható Fotó: Tóth B. Zsusza/Napló

Szántai Attiláné önkormányzati képviselő Magdi kortársai visszaemlékezéseit olvasta fel a közös babakelengye-varrásról, csuhézásról. Péter atya bemutatta a kiállítást, mely Magdi életét dokumentumokkal, fotókkal, korabeli tárgyakkal illusztrálta.

Az évfordulóhoz kötődő megemlékezéseken a hétvégén Veszprémben, a Szalé­ziánum Érsekségi Turisztikai Központban filmvetítésekkel, QR-kvízzel várták az emlékezőket, Magdi életének történetét bemutató kiállítás nyílt, tárlatvezetést, a gyermekeknek kézműves-foglalkozást és film­vetítést tartottak. Szigligeten ünnepi szentmisét mutatott be Udvardy György veszprémi érsek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában