ismert művészek találkozhassanak potenciális utódjaikkal

2021.08.16. 17:30

Kapolcska – Egy egyedülálló, tehetséggondozási start-up

Idén a megszokott időponttól eltérően, augusztus 11-19 között rendezik meg Kapolcson a minden szempontból különleges Kapolcska programot.

Hegyi Zoltán

A program a maga nemében egyedülálló, kulturális, nevelő-tanító szándékú regionális tehetséggondozási start-up, ami 9-16 éves korosztályt célozza meg és alapvetően két részből áll. Egy összművészeti gyerektáborból, ahol a közoktatásban résztvevő gyerekek több mint egy héten át lehetnek együtt és egy háromnapos családi kisfesztiválból.

 

Az esemény célja többek között, hogy ismert művészek találkozhassanak potenciális utódjaikkal, követőikkel és egyfajta tehetséggondozás keretében átadhassák tudásukat és tapasztalataikat és megnyissák előttük az utat a kulturális életbe való betagozódáshoz. A hívószavak művészet és tehetség, közös gondolkodás és közös alkotás, de az együttlét alighanem jót tesz a közösség építésnek is. Az egyik legfontosabb idei terv az esélyegyenlőség kérdésének feszegetése és az érzékenyítés, a Bethesda Gyermekkórházzal együttműködve. Tizenöt gyógyult égéssérült, krónikus beteg, vagy éppen súlyos betegségből felépült gyermek táborozik együtt kortársaival és közben digitális projektfeladatokon keresztül együttműködve ők is alkotnak, integrálódnak és életre szóló élményeket gyűjtögetnek. A kisfesztiválon huszonegy program között lehetett válogatni, fellépett többek között a Cimbaliband, a Talamba Ütős Együttes, Szirtes Edina Mókus, Boros Misi, a Hoppál Mihály Band, a Bocskai István Református Központ zenekara, Csernik Szende mesemondó és a Marica Bábszínház.

Fotó: Penovác Károly/Napló

Volt fotókiállítás a hajdani tizenegy kapolcsi vízimalomról, őrlés a felújított Falumalomban és még számtalan speciális esemény. Ottjártunkkor Márta István, a program vezetője éppen az esti helyszínek átcsoportosításán fáradozott, tekintve hogy egy hatalmas eső átalakította a szabadtéri terveket és amikor megemlítettük neki, hogy a falutól ötszáz méterre minden csont száraz, csak annyit mondott mosolyogva, megszoktuk. Naná, ha a Művészetek Völgyének hozzá kapcsolódó éveit is beszámítjuk, volt rá ideje. A vacsorájukra várakozó srácok arcán ugyanaz a türelmes mosoly játszadozott.

Az ég meg lassan kiderült.

Ezek is érdekelhetik

facebook comments widget