Szalonna és Rackák

2021.08.06. 06:50

Kőfeszt: Nagyvárosi történet a vidéki udvarban

Különös érzés volt a Kőfeszt nyitónapjának estéjén egy kővágóörsi kertben, jelesül a Hanczár János-udvarban, szalmabálán üldögélve sokadjára megnézni Szomjas György Roncsfilmjét.

Hegyi Zoltán

20210804 Kővágóörs. Kőfeszt nyitónap Nagy Feró koncerttel. Fotó: Pesthy Márton PM Veszprém Megyei Napló

Fotó: PESTHY MARTON

Egy ízig-vérig nagyvárosi történetet egy olyan miliőben, ahol megállni látszott az idő. A különösséget azonban nem ez adta, hanem inkább az, hogy a faluhoz ezer szállal kötődő, nemrégiben elhunyt kiváló rendező szellemisége oly erősen volt jelen, hogy azon sem csodálkoztunk volna, ha egyszer csak felbukkant volna a kapuban, és feltette volna a kérdést: na, gyerekek, milyen a film, él még?

A Roncsfilm egyébként nagyon is él, Szomjas játékos kísérletezései ma is élvezhetők, a legkisebb szerepekben is parádés színészi játékkal és a lehengerlő Szőke Andrással tetézve.

Aztán később még azt is megállapíthattuk, hogy Nagy Feró energiái sem vesztek el maradéktalanul az elmúlt évtizedekben, a nemzet egykori csótánya ugyan már nem szaladgál annyit a színpadon, mint régebben, de a Beatrice, az a Beatrice.

Tegnap – bár az időjárás egyáltalán nem fogadta ke­gyei­be – a nyugalom fesztiválja már reggeltől késő estig várta az érdeklődőket. Bemutatkozott a városi rangra emelkedésének 750. évfordulóját ünneplő Győr, megjelentek a bábosok és a langaléta gara­bonciások gólyalábakon, lehetett dúdolni Navratil Andreával, pajzán meséket hallgatni az ördöngősfüzesi Hideg Anna nénitől, megcsodálni a világhírű Liszt Ferenc Kamarazenekar játékát, vagy csak úgy jól érezni magunkat egy pohár bor vagy egy balatoni halászlé mellett.

A mai program Kása Béla tegnap elmaradt, könyvbemutatóval egybekötött kiállításmegnyitójával bővül, beindul a Pannon Forgatag, megnyílik a Magyar Ízek Utcája, és fellép többek között Pál István Szalonna és a Fonó zenekar, valamint Ferenczi György és a Pesti Rackák.

A középpontban változatlanul a magyar népi kultúra áll, az események ingyenesen látogathatók, a nagyobb koncertekre regisztráció szükséges.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában