Kötetbemutatót tartottak Tósokberénden

Józsa Károly amatőr költő Otthontól Hazáig című verseskötetét mutatták be a közelmúltban a közösségi házban. A szerzővel a program háziasszonya, Csendesné Bosits Éva beszélgetett.

Tóth B. Zsuzsa

Józsa Károly amatőr költő Otthontól Hazáig című verseskötetét ismertették a közelmúltban a közösségi házban

Fotó: Györkös József

A Csöglén született, ma Tósokberénd-Bányásztelepen élő költő verseire sokan voltak kíváncsiak, az eseményen megjelentek a Tósokberéndért Egyesület, a Szépírók Asztaltársasága tagjai mellett az egykori osztálytársak, szomszédok és szülőfaluja képviselői. Amint elhangzott, Józsa Károly gyermekkora óta faragja a rímeket a szülőföldről, a családról, a természetről, az ember küzdelméről és az éppen aktuális eseményekről.

Költeményeit az egyszerűség, természetesség jellemzi, szófordulatai, költői eszköztára Petőfire és Aranyra emlékeztetik az olvasót. Költészetére hatással volt általános iskolai magyartanára, Balog Géza, aki Csöglén tanított, de Tósokon született. Középiskolai magyartanára, Horváth Szilveszterné Daru Erzsébet ugyancsak meghatározó volt számára, sőt, a könyvbemutatón elemzést hallhatott tőle a közönség az egykori tanítvány munkásságát illetően.

A megjelent kötetben 75 oldalon, öt fejezetben és 37 versben vall a költő gondolatairól, érzelmeiről, a kiadványt Burján Károly szerkesztette, a borítót Bakonyiné Nyitrai Gizella tervezte. A családról írt versekből sugárzik az őszinteség, a derű, a jövőbe vetett hit és bizalom.

Józsa Károly amatőr költő Otthontól Hazáig című verseskötetét ismertették a közelmúltban a közösségi házban Fotó: Györkös József

Az esten a kötetben megjelent versek közül többet is hallhattak az érdeklődők a Szépírók Asztaltársaságának tagjaitól. Makkai Lászlóné, Horváth Sándorné, Vajai Károlyné és Józsa Károly is megörvendeztette a közönséget néhány verssel a szülőfaluról, az unoka születéséről, horgászatról, a hatvanadik születésnapról. Ozorai Sándor festő egyik alkotásával üdvözölte a szerzőt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában