Harminc éve ápolják a hagyományt

2021.08.30. 20:00

Születésnapot ünnepelt a Balatonkenesei Tájház

A Balatonkenesei Tájház idén ünnepli 30. születésnapját, melyet szombaton a Tájház Éjszakája című rendezvénnyel ünnepeltek meg.

Horváth Virág

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fotó: Nagy Lajos

Az ünnepi rendezvény alkalmából megtelt a Tájház udvara az érdeklődőkkel. Jurcsó János, a település polgármestere ünnepi köszöntőjében elmondta, az elmúlt időszak mindenki számára nehéz volt, ám ezen a különleges ünnepen végre ismét találkozhattak. – Öröm látni, hogy ilyen sok embernek fontos az az érték, amelyet harminc évvel ezelőtt néhány lánglelkű polgár létrehozott. Nekünk, harminc év távlatából az a fontos, hogy amit ők megalkottak, azt mi megőrizzük, és tovább tudjuk adni az utánunk következő generációknak. Minden generáció köztes, hiszen amit kap, azt tovább adja. Úgy gondolom, hogy mi kaptunk egy nagy kincset ezzel a Tájházzal, kötelességünk vigyázni rá – mondta el a polgármester.

Miszlai Zsolt, a Tájházszövetség Közép-Dunántúli Régiójának vezetője megnyitó beszédében kiemelte, a balatonkenesei tájház éppen tíz évvel ezelőtt nyerte el a Magyarországi Tájházak Szövetsége Év tájháza címét. – A tájházak nemcsak a tárgyi kultúra megmaradásának eszközei, hanem a helyi emlékeket is bemutatják, illetve tovább éltetik. Ilyen módon a népi kultúra teljességének megőrzőivé válnak. A hagyományos népi kultúra megőrzése, a kulturális sokszínűség megtartása és az örökségvédelem mellett a helyi közösség védelmének is az eszköze – tette hozzá Miszlai Zsolt.

Rögtön ezután bemutatták Vér Lászlóné Fürdőélet Kenesén című könyvét, ahol az írót Szűcs Anikó újságíró kérdezte a régmúlt emlékeiről. Vér Lászlóné elmondta, tulajdonképpen dacból kezdett bele a könyv megírásának, hiszen sorra jelentek meg a balatoni fürdőéletről szóló könyvek, de Balatonkenesét, ami egykor a fürdőélet középpontja volt, alig említik.

Fotó: Nagy Lajos

Az ünnepi rendezvényen látvány langallósütést tartott Németh Jucika, de felvágták a Tájház születésnapi tortáját is, amelyet kifejezetten erre az alkalomra készíttettek. A Tájház Éjszakája programra rengetegen látogattak ki, a kicsiket és nagyokat a népi kézműves játszóház várta, a Veszprém Megyei Népművészeti Egyesület közreműködésével, valamint fellépett a Fabula Bábszínház is.

Sötétedés után néptáncbemutató és táncház várta majd az érdeklődőket a Kákics együttessel, majd a csillagász bemutatót követően zseblámpás kincsvadászatra indulhattak a résztvevők a Tájház udvarán.

A harmincéves Tájház, melyet nemrég újított fel a Városvédő Egyesület, az utcavonalon áll, fésűs beépítésben. A Balaton-melléki népi építkezés jellegzetességeit viseli magán. Elrendezése: első szoba pitvaros, szabad kéményes konyha, hátsó szoba éléskamra, kamra, kocsiszín és istálló. Az első két helyiség előtt boltíves tornác húzódik, falazott mellvéddel A tájház jubileumi oklevelét szeptember 17-19-én a Közösségek Öröksége rendezvényen vehetik át a Skanzenben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában