Világhírű győri testvérpár adott koncertet a gyulakeszi Csigó Malomban

Tizedik alkalommal lépett fel a Csigó Malomban Jávorkai Sándor hegedűművész és Jávorkai Ádám gordonkaművész. A világhírű győri testvérpár emlékezetes koncertet adott a közönségnek.

Tóth B. Zsuzsa

Jávorkai Sándor és Ádám fellépés közben

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Aki ismeri a Bécsi Zeneakadémián végzett fiatal művészeket, az tudja, hogy tehetségük hihetetlen szerénységgel, könnyedséggel és humorérzékkel párosul. Ez alkalommal is hazarohantak a világ egyik nagy színpadáról, hogy a malomban, szinte családi körben játsszanak a közönségnek az általuk csellóra átírt áriákból. Repertoárjukból ugyanis ezúttal operák inspirálta művek, operavariációk, áriák, intermezzók hangzottak el, hiszen régóta tervezték, hogy ilyen műsort állítanak össze. Mostanra végre sikerült, azok közül is a szívükhöz legközelebb állókat adták elő. Különös hangzásvilága volt így Gluck Melodia című darabjának, Bohuslav Martinu Rossini-variá­cióinak. Utóbbiból Paganini írt egy húros változatot, a szerencsés közönség most összehasonlíthatta a kettőt.

Jávorkai Sándor és Ádám fellépés közben Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Paganini növendéke, H. W. Ernst ír népdalfeldolgozása, A nyár utolsó rózsája ugyancsak felcsendült, valamint közkívánatra a zenészek saját kedvencei közül is néhány, mint például Puccini Turandotjából a Nessun dorma és az O mio babbino caro. A meglepetések sorát fokozta Rimszkij-Korszakovtól A dongó, amely ezúttal is a koncert csúcsa volt. A fivéreket a velük együtt a Magyar Művészeti Akadémia hároméves ösztöndíját megnyerő Sántha Beatrix zongoraművész kísérte.

A koncert után Bayer Ilona Anyós lettem Japánban – Hétköznapok a felkelő nap országában című kötetét ismerhette meg a közönség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában