VEB 2023

2021.09.30. 20:00

A Pannon közTÉR lebontja a falakat az egyetem és a város között

Csütörtök délelőtt nyitotta meg kapuit hivatalosan a Pannon közTÉR, a Pannon Egyetem és a VEB 2023 közösségi tere az E épületben.

Horváth Virág

Fotó: Balogh Ákos/Napló

A Veszprém-Balaton 2023 program egyik kiemelt értéke a közösségépítés, annak a megalapozása, hogy az egymással nem kommunikáló társadalmi rétegek összekapcsolódjanak és együtt újabb értékeket hozzanak létre. A közTERek megnyitása és tartalommal való megtöltése ennek az elképzelésnek a megvalósulását segíti. Veszprémben az egyetemi mellett további két közösségi tér fog megnyílni az ősz folyamán, egy a Jutasi lakótelepen és egy a belvárosban.

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Navracsics Tibor, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kormánybiztosa köszöntőjében elmondta, sok panasz érkezik azzal kapcsolatban, hogy az egyetem város a városban szerepet tölt be, és nincs összekötő kapocs e kettő között. – Az Európa Kulturális Főváros projekt jó alkalom arra, hogy ezeket a falakat lebontsa, és az egyetem és a város összehangoltan fejlődhessen tovább. Bízom abban, hogy az egyetemi közösséget is erősíteni fogja ez a kezdeményezés, hiszen, ha az egyetemi közösség erős, akkor a város közösségének erősödéséhez is hozzájárulhat – tette hozzá.

Csillag Zsolt, a Pannon Egyetem kancellárja kiemelte, a 21. században összetett feladat az, hogy az egyetem sikeresen tudjon működni. – Már rég nem elég az a sikerhez, hogy egy egyetem csak színvonalas képzéseket biztosít a hallgatói számára: nyitnia kell a piaci szereplők felé, az innovációs szolgáltatásokat kell biztosítania, és nem utolsó sorban egyfajta kulturális központként is kell működnie. Azon túl, hogy a közTÉR számos minőségi kulturális rendezvénynek fog helyszínt biztosítani a jövőben, én azt gondolom, ez a tér annak a szimbóluma is, hogy egyetem nélkül nincs kultúra, és kultúra nélkül pedig nincsen egyetem sem – mondta el a kancellár.

Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója a közTÉR megnyitóján elmondta, az elmúlt néhány hónap adatai szerint Veszprém a második legtöbb szállásforgalmat bonyolította a megyében Balatonfüred után, az ide érkező vendégek pedig főként fiatalok, az átlagéletkoruk alacsonyabb, mint az országos átlag.

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Ovádi Péter országgyűlési képviselő megnyitó beszédében elmondta, az egyetem és az Európa Kulturális Főváros program számára is talán a legnagyobb kihívás, hogy akik itt tanulnak és élnek, mennyire érzik jól magukat. – Ha ezek a közösségek, a városi és egyetemi polgárok jól érzik magukat, akkor meggyőződésem, hogy itt is fognak letelepedni, és itt képzelik el majd a jövőjüket is. Azt gondolom, hogy ehhez minden feltétel adott. Nagyon köszönöm a Veszprém-Balaton 2023 minden dolgozójának és munkatársának a munkáját, hogy megmozgatták a veszprémieket, a közösségeket, az itt élőket. Reményeim szerint a Pannon közTÉR is ebben a közösségépítő munkában fog segíteni, bízom benne, hogy az egyetemi polgárok szívesen jönnek majd ide, barátokat fognak szeretni, jól fogják magukat érezni, és ezáltal veszprémivé fognak válni a későbbiekben – emelte ki Ovádi Péter.

A Pannon közTÉR a Pannon Egyetem E épületében egy irodából, egy önkénteseknek fenntartott irodából, egy projektteremből, valamint a tényleges közösségi térből és annak udvarából áll egyelőre. Kővári Edit, a Pannon közTÉR vezetője kiemelte, itt nem csupán a hallgatóknak, hanem a hallgatókkal közösen szeretnének programokat létrehozni, a közTÉR pedig a kreativitás és ötletelés helyszínéül szolgál a jövőben. A kancellár hozzátette, a közTÉR mellett természetesen a Pannon Egyetem két kampusza és minden épülete szeretettel várja a megvalósuló programokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában