Kapcsolódás és minőség

2021.09.03. 06:50

Az esztétikum mellett a tartalom kap nagyobb hangsúlyt a Tánc fesztiválján

A Tánc fesztiváljának hivatalos megnyitóját szerda este tartották meg a Hangvilla színháztermében, melynek keretében ismét az összművészetiség és a fesztiválok összefonódása került előtérbe.

Horváth Virág

20210901 Veszprém Hagvilla. Táncfesztivál Táncelőadás: Közép-Európa Táncszínház – Set Your Mind Free (50’)Fotó: Pesthy Márton PM Veszprém Megyei Napló

Fotó: PESTHY MARTON

Vándorfi László, a Pannon Várszínház és a TÁNC XXIII. Nemzetközi Kortárs Fesztivál igazgatója a megnyitón elmondta, a Veszprém – Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa projektben résztvevő fesztiválok között már elkezdődött egyfajta összefonódás, ezt pedig a továbbiakban is szeretnék folytatni. – Tavaly döntöttük el, hogy feladatunk stafétát létrehozni, azaz kapcsolatot a veszprémi Európa Kulturális Főváros által támogatott fesztiválok között. Tavaly a Filmpiknikkel kezdődött a kapcsolat, Szabó Réka A létezés eufóriája című filmje volt a fesztiválunk mottója. Ez a táncdokumentumfilm egyébként vidéken először Veszprémben debütált. Az idei Auer-fesztiválon szintén kapcsolódtunk. Ezen a nagyszerű komolyzenei rendezvényen mutattuk be a Bartók és Kodály című előadást, melyet Horváth Csaba rendezésében a Forte társulat adott elő. Idén a magyar mozgóképpel fonódunk össze, hiszen 120 éves a magyar film és az első magyar film azt a címet viselte, hogy A táncz: talán ennél több magyarázat nem is szükségeltetik – tette hozzá Vándorfi László.

Horváth Csaba, a fesztivál művészeti vezetője kiemelte, idén az esztétikum mellett talán nagyobb hangsúlyt kap a tartalom az előadásokon. – Olyan előadásokat láthatnak idén a résztvevők, amelyek a műfaj esztétikai elvárásain túl gondolatébresztők, erős az előadók és az alkotók részéről a közlésvágy, újszerűek és időszerűek. Olyan előadásokat igyekeztünk összeválogatni a fesztivál programjában, amik elsősorban a gondolatot közvetítik és csak másodsorban az esztétikát – tette hozzá Horváth Csaba. A művészeti vezető kiemelte, az összművészetiség továbbra is meghatározó a fesztivál programjában, idén is olyan társművészeti alkotások jelennek majd meg amely a filmművészet, fényművészet, fotóművészet aspektusait is érinti a tánc oldaláról.

A megnyitó után levetítették A táncz – A magyar film születése (1901) című animációs filmet, majd a Közép-Európa Táncszínház Set your mind free tökéletesen megkomponált, tartalmas és látványos előadását láthatta a közönség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában