Fekete István emlékkiállítás Ajkán

Szerdán nyitották meg a Fekete István emlékkiállítást az ajkai Bogáncs gyermekkönyvtárban. Immáron negyedik alkalommal ad helyet az ajkai Bogáncs gyermekkönyvtár a Móra Könyvkiadó által szervezett és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával létrejött vándorkiállításnak.

Gombos Anikó/ Olvasónktól

Fotó: Olvasó

Ezúttal Titkos kalendárium címmel Fekete István emlékkiállítását tekinthetik meg az érdeklődők. A tárlat az író születésének 120. évfordulója alkalmából indult útnak a tavalyi év folyamán. 2020-ban csak egy helyszínen, Székesfehérváron volt látható, majd a pandémia okozta intézménybezárások után idén tavasszal folytathatta tovább országjáró útját. Pápa és Balatonalmádi után következett Ajka, utánunk pedig Veszprém viszi tovább az anyagot.

Fotó: Olvasó

A kiállítást Horváth Tibor, a Fekete István Irodalmi Társaság elnöke nyitotta meg. Röviden beszélt az író pályafutásáról, kiemelve, hogy büszkék lehetnek az ajkaiak Fekete Istvánra, mert itt vált igazi íróvá. A kiállításmegnyitóra a Fekete-Vörösmarty iskola 4.b osztályos tanulóit látták vendégül Szabó Anett tanítónő vezetésével. A gyerekek nagy lelkesedéssel fogadták a kiállítás anyagát. Érdeklődve olvasgatták a tablókon látható idézeteket, keresgélték a feladatok megoldásait. A tanítónővel együtt felfedezték milyen titkokat rejtenek a QR-kódok, kipróbálták a vadkacsa csalit. A digitális fényképalbum képei segítségével megismerkedtek Fekete István életének főbb állomásaival.

Fotó: Olvasó

A program zárásaként örömmel fényképezkedtek Matula bácsi kunyhójánál, melyet az ajkai gyermekkönyvtárosok varázsoltak a gyermekkönyvtárba. Fekete István, a természet és az emberi lélek titkainak ismerője, minden idők legolvasottabb magyar írója. Írásai örök érvényűek, ma is aktuálisak, hiszen napjainkban is egyre fontosabb kérdés a természetvédelem, a fenntarthatóság, a harmónia megőrzése ember és természet között. Meséi, történetei által most mi is bepillanthatunk az állatok és a táj titkos életébe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában