Közel másfél évtizedes kihagyás után keltették életre a barokk kort Pápán

A történelmi múltba, elsősorban a barokk kori miliőbe utazhattak vissza képzeletben a háromnapos Pápai Barokk Vigasságok elnevezésű rendezvényre látogatók.

Laskovics Márió

Fotó: Laskovics Márió/Napló

A Pápai Barokk Vigasságok ünnepélyes nyitánnyal kezdődött meg péntek este a szabadtéri színpadon. A Pápai Barokk Hagyományőrző Egyesület Brezza d'Barocco női kamarakórusának menüett- és körtáncát követően a Fresco Bello zászlóforgató és -dobáló csoport, valamint a tíz éve alakult Flame Flowers tűzzsonglőr duó rendkívül látványos fellépése szórakoztatta a közönséget. A Lángok keringőjének témája a nő és a férfi közti párbeszéd – találkozás, összhang, törések, elválás és végső búcsú – volt, a reneszánsz, a barokk és a romantika világát megidéző lírai zenével.

A TrappTop Teátrum gólyalábas utcaszínházával, valamint Bognár Szilvia és zenekara Titoktok című műsorával indult a szombat az Esterházy-kastély udvarán, majd a korabeli mesterségekbe pillanthattak be az érdeklődők, továbbá családi játszópark, kézműves és barokk játszóház, történelmi öltöző, lovagi vágta- és korabeli társasjátékok, kézműves vásár, belvárosi kincskeresés, élő ősök csarnoka, a Magyar Népmese Színház Mátyás király születése napja című zenés mesejátéka, barokk táncház a Pegazus Színház közreműködésével és a Makám együttes koncertje várta a látogatókat. Vasárnap az Ewald Rézfúvós Együttes Fő téri fellépésével zárult a rendezvény.

Cseh-Müller Orsolya, a Jókai Mór Művelődési Központ kulturális szervezője elmondta, az egyesület Minden bú örömre fordula elnevezésű 2019-es pályázatából valósult meg az esemény, mely közel 12 millió forintot biztosított az első, illetve a járvány miatt tavalyról halasztott idei közös szervezésre. A családi programokra helyezték a hangsúlyt, jó példákat alapul véve, a régión kívüli csoportokat is meghívva, így igényes, autentikus, korhű installációkkal kelt életre a múltbeli miliő. A középkor azért kapott helyet, mert időben közel volt a barokkhoz, amely kort egyébként kevés hagyományőrző jelenít meg játékaiban, játszóházaiban.

Az egyesület részéről M. Varga Veronika felidézte, nem új keletű a program, mert a művelődési központ már az 1990-es évektől 2004-ig szervezett barokk napokat.

– Még barokk esküvőt is eljátszottunk a helyi amatőr művészeti csoportok közreműködésével. A Vadvirág Néptáncegyüttesnek volt barokk szekciója, korhű ruhákban tartottak táncbemutatókat. Szomorúak voltunk a másfél évtizedes szünet miatt. Aztán a Gróf Esterházy Károly Múzeum Fő téri játszóterén kezdődött újra pár programelemmel az Esterházyak udvartatásának megelevenítése. Hazánk barokkja jóval letisztultabb volt, mint a francia vagy az osztrák. A főurak díszmagyarban, sújtásos, prémes mentében, dolmányban, csizmában, parókában jártak, a hölgyek pedig csipkés kötényruhát hordtak – jegyezte meg M. Varga Veronika.

Szelessné Csizmadia Márta Székesfehérvárról érkezett több mint száz reneszánsz és barokk ruhakölteményt számláló történelmi öltözőjével. Aki kedvet kapott felvenni és fényképezkedni bennük, a stáb percek alatt királlyá, királynővé vagy épp keresztes lovaggá öltöztette. Mint mondta, általában a szülők nehezebben adják be a derekukat, de gyermekeik és a hazavihető emlékfotó kedvéért érdemes beöltözniük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában