Nyíljon meg a hit titka

2021.09.04. 15:30

Magyar Örökség-díjat kapott Faykod Mária szobrászművész

Megáldották Faykod Mária szobrászművész Eucharisztia című alkotását a Balatonfüredi Eucharisztikus Napok alkalmából tegnap a római katolikus templom kertjében.

Kovács Erika

20210903 Balatonfüred Faykod Mária Eucharisztia című szobrának leleplezése és megáldása a Római Katolikus Plébánia kertjében Bóka István polgármester, Korzenszky Richárd atya, Faykod Mária, Udvardy györgy érsek, Fodor János plébános Fotó Penovác Károly PK Veszprém Megyei Napló

Fotó: Fotó: Penovác Károly Veszprém Megyei Napló

Amikor a szoborra tekintünk, arra emlékezünk, hogy Jézus részt vett emberi sorsunkban, és benne lett teljessé annak a szeretetnek a titka, mellyel Krisztus szerette egyházát – hangsúlyozta Udvardy György veszprémi érsek Faykod Mária szobrászművész Eucharisztia című alkotása megáldásán az eucharisztikus napok alkalmából a katolikus templom kertjében. A művész munkásságát Magyar Örökség-díjjal ismerték el az Art Portal Partitúra Gyűjtők Klubjában.

– Nagyon nagy öröm, hogy Szentatyánk döntése nyomán Budapesten rendezhetjük meg az 52. eucharisztikus kongresszust – fogalmazott Udvardy György. A veszprémi érsek méltatta Faykod Mária gyönyörű alkotását, mely egyben föltárulkozás a művész részéről, személyes meggyőződéséről, hitéről.

Udvardy György érsek az áldásban Isten teremtő jóságát kérte, ahogyan a lélek vezeti a művész kezét, úgy vezesse azoknak a lelkét is, akik az alkotásra tekintenek, és ez kísérje őket Isten hajlékába, ahol a szimbólum valósággá válik. – Nyíljon meg minél jobban előttünk a hit titka, és erejét annál jobban tapasztalhassuk. Számunkra az eucharisztia a teljes Krisztus, mondta.

Fodor János plébános a világkongresszus legfőbb céljai közül a lelki megújulást emelte ki, majd felidézte a találkozók történetét, amit a második világháború óta négyévente rendeznek meg. – Reméljük, hogy az 52., melynek mottója „Minden forrásom belőled fakad!” ismét sok lelki kincset kínál hazánknak. Ehhez az eseményhez kapcsolódunk Balatonfüreden és Tihanyban, ahol mi, keresztények szintén várakozással tekintünk a közelgő találkozóra – fogalmazott. Megjegyezte, Zákonyi Tünde elképzelését, hogy Faykod Mária balatonfüredi származású, Franciaországban élő, mélyen vallásos művész alkotását itt helyezzék el, Bóka István polgármester felkarolta, Udvardy György érsek és a Tihanyi Bencés Apátság támogatta. – Hirdesse ez az alkotás, hogy az 52. kongresszus a világ békéjét, hazánk lelki gazdagodását és Istenhez való odafordulását segíti – hangoztatta. Az ünnepi gondolatok után a művész, a szónokok, a polgármester és Korzenszky Richárd, a tihanyi apátság volt elöljárója leleplezte Füreden az alkotást.

A templomkerti szoboráldás és -avató után a Zákonyi utcai Art Portalban Faykod Mária szobrászművésznek Magyar Örökség-díjat adott át Tulassay Tivadar gyermekgyógyász, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a Magyar Örökség-díj Bizottság tagja.

Bóka István polgármester a város ajándékával köszönte meg a művész munkáját. Köszöntőjében méltatta, hogy a kongresszus évében avatták fel a szobrot, amellyel ismét gazdagabb lett a város, és amely jelentősen hozzájárult Balatonfüred hitéletéhez. – Ez a hétvége az eucharisz­tiáé, az ünnepé, Faykod Máriáé. Hiszen a Magyar Örökség-díj, amelyben ő a magyar kultúra és társadalom szellemi, erkölcsi és lelki fejlődéséért végzett munkájáért részesül, tovább­emeli az Eucharisztikus Napok fényét – vélekedett. Bóka István köszönettel beszélt Kásler Miklós miniszter és Fekete Péter államtitkár támogatásáról.

Ma Füreden és Tihanyban számos programmal, koncerttel, körmenettel, ünnepi szentmisével tisztelegnek a nemzetközi kongresszus előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában