Nép- és klasszikus mesék, kortárs darabok a Kabócában

Nyakigláb artistákkal, mesecirkusszal, színházakkal közös produkciókkal és Hamupipőke történetének újrafeldolgozásával is készül 2021-2022-es évadjára a Kabóca Bábszínház. Óvodásoknak és felnőtteknek szóló darabok is szerepelnek repertoárjában.

Rimányi Zita

A Badu mama gyermekei című előadást ismét megtekinthetik a bábszínházban

Fotó: Penovác Károly/Napló

- A gyerekek ugyanolyan közönséget alkotnak, mint a felnőttek, csak érzékenyebbek. Nem mindent értenek, de mindent érzékelnek, még üresebb a kompjuterállományuk, ezért is nagy a felelősségünk velük szemben – mondta el az évadnyitó sajtótájékoztatón Szőke Kavinszki András, a bábszínház igazgatója és hozzátette: anyagi biztonságban dolgozhatnak, ugyanakkor csökkent a nézőszámuk az utóbbi időben a koronavírusjárvány, a korlátozások miatt. Ezért az elkövetkezőkben repertoárjuk bővítése mellett olyan programokat is szerveznek, amelyek segítik a kapcsolatteremtést nézőikkel, a pedagógusokkal is. Például havonta családi napot tartanak Papa, mama, gyerekek címmel. Ezekre az alkalmakra vendégként más városokban működő bábtársulatokat is meghívnak és az érdeklődők az előadások megtekintése mellett kézműves, játékos foglalkozásokat is élvezhetnek.

Sipos Tekla művészeti titkár az évad első felére tervezett bemutatókról szólva elmondta, hogy szeptember 19-én, a Jutasi Piknik keretében adják elő először teljes egészében a Nyakigláb artisták a porondon című darabot. Ezzel a cirkuszi gólyalábas attrakcióval részben már megismerkedhettek a nézők a nyári Kabóciádé Fesztiválon.

A második premierjüket pedig szeptember 30-án tartják: a Mesecirkusz című művet kimondottan az óvodás korosztálynak szánják. Emberi karaktereket mutatnak meg cirkuszi figurák révén. A Szólít a szörny című darab közös produkciója lesz a Kabócának, a szombathelyi Mesebolt Bábszínháznak és az ugyancsak szombathelyi Weöres Sándor Színháznak. A veszprémi bemutató dátuma november 7. A középiskolásoknak és felnőtteknek szóló előadás témája a kirekesztés és az iskolai zaklatás. Drámafoglalkozások is kapcsolódnak majd hozzá.

A Hamupipőke című klasszikus mesét november 7-én láthatja először a közönség, kesztyűbábos technikával játsszák el az ismert történetet. S a jövő év első felére, februárra és tavaszra további négy bemutatót tervez a Kabóca Bábszínház: feldolgozzák két színházi társulattal közösen Katona József Bánk bánját, előadják A sárkányölő Fjorentinosz című darabot, az Otthon című babaszínházi művet és a Gasztroszínház című újszerű kezdeményezésük is látható lesz. Természetesen mindezek mellett számos korábban sikeres előadásukat is műsoron tartják.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a bábszínház az utóbbi három évben összesen 77 millió forintnyi pályázati támogatást nyert el, a fertőzésveszélyes időszakban Mesefutár elnevezéssel rövid produkciókkal, guruló bábos ládával házhoz ment közönségéhez és számos programmal készül 2023-ra, amikor Veszprém az Európa Kulturális Fővárosa címet viselheti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában