Színes programok

2021.09.26. 20:00

Pásztormulatság és néptánc is várta az érdeklődőket a Szent Mihály-napi búcsún

A veszprémi bazilika védőszentje, Szent Mihály tiszteletére rendezett Mihály-napi búcsú mindkét napján kirakodóvásárt rendeztek a Szentháromság téren.

Marton Attila

Szombaton a Laczkó Dezső Múzeum intézményegységeiben szerveztek programokat, többek között szakmai előadásokat, szaktárlatvezetést, népművészeti vásárt és bemutatót tartottak. A Szaléziánum munkatársai mindkét nap játékkuckóval és kézműves foglalkozásokkal várták a kisebbeket, míg a nagyobbaknak QR-feladványokkal készültek. A múzeumban a Pásztor Örökség Ünnep elnevezésű rendezvény keretében ételkóstolót és pásztorviselet-bemutatót tartottak, valamint pásztordalokat lehetett megtanulni.

Vasárnap ünnepi búcsúi szentmisét mutatott be Nagy Károly apátkanonok, majd megáldották a pásztorokat. A mise után körmenet indult a Szent Mihály-szoborhoz.

Sok érdeklődőt vonzott a magyar pásztorkutyák bemutatója a színházkertben. A Duna-Tisza Magyar Pásztorkutyás Hagyományőrző és Sport Egyesület mintegy tíz kutyát vonultatott fel. A kétszer egyórás programon fajtabemutatót is tartottak, amelyen a szakemberek elmondták, honnan ered és melyek a jellemzői egy-egy fajtának. A rendezvényen azt is bemutatták, hogy a terelés mellett a mai kutyás sportokban – például agility, dog dancing – is jól helytállnak ezek a kutyafajták, mert intelligenciájuk alkalmassá teszi őket erre, mondta el Keve Gábor, az egyesület elnöke. A rendezvényt rövid csikósbemutató is színesítette.

A kétnapos program a várban hagyományőrző néptáncosok találkozójával ért véget, amelyen hat együttes lépett fel.

Ezek is érdekelhetik

facebook comments widget