Szikrázó napfény, kitűnő hangulat, rengeteg szépség: reformkori időutazás Balatonfüreden

Meghatározóak Magyarország történetében a hagyományok. Ilyen a reformkori fesztivál is, melyet rendszeresen megrendeznek Balatonfüreden, mely talán az ország legszebb városa, vélekedett Kontrát Károly államtitkár, országgyűlési képviselő a háromnapos rendezvénysorozat megnyitóján, a Kisfaludy színpadon szombaton, hatalmas tömeg előtt.

Kovács Erika

Forrás: Önkormányzat/Gáspár Ákos

Ide a Szent István térről érkezett meg reformkori viseletben a gyönyörű menet, hintók, lovasok, fúvósok, néptáncosok kíséretében.

Kontrát Károly államtitkár, országgyűlési képviselő nyitotta meg a reformkori fesztivált Balatonfüreden Fotó: Önkormányzat/Gáspár Ákos

Böröcz István, a társszervező Balatonfüredi Turisztikai Egyesület elnöke felidézte, 16 évvel ezelőtt civil kezdeményezésből nőtte ki magát a város egyik emblematikus eseménye. Schindele Györgyné Emília, aki alapította, majd 16 éven át vezette a Reformkori Hagyományőrzők Társaságát, és nemrég átadta posztját, köszönettel beszélt a város vezetésének a sok segítségért. Győri Anita, az új elnök azt mondta, folytatja elődje munkáját.

Győri Anita, az új elnök a balatonfüredi reformkori sétán Fotó: Önkormányzat/Gáspár Ákos

A megnyitó hangulatát, eleganciáját fokozta a házigazda, Bán László újságíró-szerkesztő, aki maga is korabeli viseletet öltött, és a színpadon gazdag történelmi áttekintést adott a reformkorról, amikor igazi aranykorát élte Balatonfüred.

Kis Virág, a megyei közgyűlés tagja, a Balatonfüred Kulturális Nonprofit Kft. képviseletében egy kislánnyal reformkori viseletben a fesztiválon
Schmidtné Kositzky Anett, a fesztivált szervező Balatonfüred Kulturális Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója és Bán László televíziós újságíró-szerkesztő korhű viseletben

A fesztivált vasárnap estig gazdag programokkal folytatják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában