parádés rendezvénysorozat

2021.09.20. 06:50

Szüret Tihanyban: Kitűnő évjárat ígérkezik, megszentelték a szőlőt és a kenyeret

Parádés rendezvénysorozattal ünnepelték a szüretet Tihanyban szeptember 17-19 között, ahol Mihályi Jeromos perjel megszentelte a szőlőt és a kenyeret. A hagyományőrző mulatságon a 21 éves borlovagrendet és a 20 esztendős asszonykórust is köszöntötték, majd átadták a legszebb porták díjait.

Kovács Erika

-A szüret mindig nagy esemény nálunk, mert Tihany egy kis halászfalu, szőlőművelő település volt, mondta Tósoki Imre. A polgármester felidézte, amikor a Tihanyi Bencés Apátságot 1055-ben I. András király megalapította, az apátságnak húsz család vinitorest, azaz szőlőmunkást ajándékozott, innen a mai Vinitores Tychonienses Borlovagrend elnevezés. A borlovagrend fő célja, hogy népszerűsíts a kitűnő tihanyi vörösbort itthon és külföldön. A szüreti rendezvénnyel tisztelegnek elődeik, az évszázados hagyomány előtt.

-Ez nagyon fontos egy jó közösség életében, vélekedett a polgármester. A mulatságon mindenki megtalálta a kedvére való programot, mely a tihanyi borok versenyével kezdődött. Aztán nyárias és gyönyörű környezetben főzték meg a magyaros ételeket a szüreti kecskeköröm ünnepen, a Belső-tó partján. A legenda szerint egy szép királylány kecskenyája a tóba veszett, és azóta találni partján kecskekörmöket. A tónál Tósoki Imre polgármester is kondérhoz állt, ahol finom csülkös pacalt főzött. Az asszonykórus elvitte a pálmát a szalonnás, kolbászos lecsóval, amiről Balázs Istvánné Zsuzsa büszkén írt közösségi oldalán is, és örömmel beszélt arról, hogy a kórus a sportcsarnokban ünnepelte a jubileumot.

 

A tónál a szervezők külön gondoltak a gyermekekre is, akiket érdekes játékokkal leptek meg, amíg a szüleik, illetve a felnőttek főztek. Többen kutyáikkal érkeztek, akikkel szívesen játszottak a gyerekek. A jó kedélyű mulatságra a felvonulás tette fel a koronát, amikor lovasok, lovaskocsik, hintók, huszárok, népművészeti csoportok zenés, nótázós hangulatban vonultak végig a falun, ahol lehetett látni Csuti Istvánt, a kitűnő tihanyi fogathajtót is. A felvonulók a Visszhang dombig mentek, ahol Mihályi Jeromos perjel megszentelte a szőlőt és a kenyeret. A szüreti mulatságon kitűnő muzsikával, koncertekkel, tánccal, túrákkal ajándékozták meg a tömeget, és átadták a Virágos Tihanyért verseny díjait is. Salánki Sándor a 21 éves Vinitores Tychonienses Borrend elnök-nagymestere kérdésünkre elmondta, kitűnő évjárat ígérkezik a félszigeten idén is.

Ezek is érdekelhetik

facebook comments widget