62 alkotó 82 alkotása

2021.10.17. 20:00

A kultúra ünnepeként megnyílt az Ajka Tárlat

62 alkotó 82 alkotása látható az „Ajka Tárlat 2021” országos képző -és iparművészeti kiállításon. A helyi kulturális értékekre alapozó értékmegőrző rendezvény egyben hagyományápoló program is, hiszen jelenlegi formájában 2000 óta rendezik meg a városban, de 1972-re nyúlik vissza a megszervezése. Az idei tárlatra összesen benevező 136 alkotó közül, végül 12-t díjazott a szakmai zsűri.

Molnár Sándor

Fotó: Molnár Sándor/ Napló

Az „Ajka Tárlat 2021” országos képző-és iparművészeti kiállítás október 15-ei megnyitóján Horváth József köszöntötte az alkotókat és a szép számú közönséget. Az alpolgármester megjegyezte, hogy 2018-ban rendeztek legutóbb ajkai tárlatot, amely 2020-ban a járványhelyzet miatt elmaradt.

Fotó: Molnár Sándor / Napló

Bezárta kapuit és látogatási tilalom alá esett a művelődési központ, a könyvtár és a múzeumok. Megszűnt a munkájuk lényegét képező rendezvényszervezés, a közösségi élet, a társadalmi és társas érintkezés. Ez, a kényszer szülte helyzet rávilágított arra is, hogy szükségünk van egymásra és szükségünk van a művészetekre, a kulturális élményekre, hiszen ettől lesznek mások a mindennapjaink. Kijelenthetjük, hogy ez a mai ajkai tárlat is Ajka fényeit gyarapítja – fogalmazott köszöntőjében az alpolgármester, aki megjegyezte, hogy a kiállítást technikai, tematikai, műfaji és gondolati sokszínűség, gazdagság, különbözőség jellemzi.

Fotó: Molnár Sándor / Napló

Hangsúlyozta azt is, hogy Ajkán kiemelten fontos a közösségi és művészeti élet. Sok olyan művész, művészeti csoport, helyi közösség van, akikre büszke a város, akiket figyel és támogat az önkormányzat. Kiemelten ilyen az Ajkai Grafikai Műhely, az Ajkai Képzőművészeti Egyesület és az Ajkai Fotóklub. Az alpolgármester köszönte mindazoknak az önzetlen munkáját, akik részt vállalnak a város kulturális életének formálásában.

 

Az idei tárlat különlegessége volt, hogy első alkalommal nevezhettek online formában az alkotók, és így történt a zsűrizés is. A Lóska Lajos művészettörténész, Butak András grafikusművész és Sinkó István képzőművész alkotta zsűri a jelentős és színvonalas anyag alapján 12 alkotó munkáját díjjal is elismerte. A díjazottak : Nemes László, Bodnár Imre, Diénes Attila, Szőke György, Sándor József Attila, Garamvölgyi Béla, Héder Mária Gabriella, Babos-Kozma Alexandra, Gábor Erika, Fekete Emese, Major Janka és Kamper Lajos, a köszöntőt követően vehették át a díjakat. A kiállítás 2021. október 15-től november 5-ig várja látogatókat a Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidő Központ emeleti kiállítótermében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában