Évfordulót ünnepelt a kollégiumi hálózat

Az idén tízéves fennállását ünneplő Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat a zánkai Erzsébet-táborban tartotta tanévnyitó konferenciáját. A kétnapos rendezvényre az ország minden tájáról érkeztek a tizenegy roma szakkollégium tanulói és oktatói.

Szijártó János

Forrás: pixabay-illusztráció

A köszöntők sorát Langerné Victor Katalin, a Belügyminisztérium társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára kezdte, aki úgy fogalmazott, hogy a tizedik tanévnyitón nemcsak nosztalgiázni kell, hanem felidézni, honnan indultak, és megnézni, hogy meddig jutottak.

– Tíz évvel ezelőtt elég lett volna két széksor a teremben, ma 350 hallgató ül itt – mondta a helyettes államtitkár. – A ti szerepetek, hogy ragasztói, kapocsai legyetek ennek a társadalomnak, és legyetek büszkék erre – tette hozzá ­Langerné Victor Katalin.

Fixl Renáta, a Hanns-Seidel Alapítvány elnöke nyitóbeszédében azt hangsúlyozta, hogy továbbra is segítik a hálózat tagjainak fejlődését, érvényesülésüket a világban.

Kocsis Fülöp görögkato­likus érsek-metropolita, a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat elnöke arról beszélt, hogy az egyéni döntések sem lehetnek eredményesek Isten segítsége nélkül. Orosz Atanáz görögkatolikus püspök, a Miskolci Görögkatolikus Roma Szakkollé­gium fenntartója a találkozás öröméről beszélt, míg Fabiny Tamás evangélikus püspök a szegények, az elesettek iránti szolidaritás fontosságára hívta fel a figyelmet.

A kétnapos rendezvényen a résztvevők interaktív workshopokon, gálaműsorokon, közösségépítő programokon vehettek részt. Ökumenikus istentiszteletet celebrált Balog Zoltán püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke, korábbi emberi erőforrások miniszter, a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat alapító tagja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában