Grafikák, olajfestmények, metszetek a Pannóniában

Fábián László grafikusművész hetvenedik születésnapja alkalmából hetvenkét képéből szervezett kiállítást az Almádiért Közalapítvány és a Pannónia Kulturális Központ és Könyvtár.

B. Virág Rita

20211023 Balatonalmádi, Pannónia Kultúrális Köpont Fábián László grafikus kiállítása Fotó Penovác Károly PK Veszprém Megyei Napló

Fotó: Penovác Károly/Napló

Fábián László, a tóparti város ismert személyisége 33 évig tevékenykedett pedagógusként, iskolaigazgatóként; grafikusművész, a VasútArtjáró egyik megálmodója. Hetvenedik születésnapja alkalmából hetvenkét művét állították ki, köztük az éves városi naptárban is fellelhető legújabb alkotásait is.

A megnyitón a család jó barátja, Szóllás Péter beszélgetett a művésszel, kötetlenül, kellemes hangulatban. Először is arra kaptunk választ, miként lesz valakiből művész.

– Úgy, hogy egyszerűen van, aki annak születik – közölte Fábián László, a Magyar Alkotóművészek Szövetségének tagja. – Már csak az a kérdés, kijön-e belőle a tehetség.

Fábián László szerint mindenkiben akad valamiféle tehetség. Úgy fogalmazott: – A magamfajta egyszerűen nem tudja megállni, hogy ne rajzoljon. Kikívánkozik az emberből, hiszen a keze ügyében mindig van egy ceruza vagy egyéb eszközök.

A tárlaton nemcsak grafikák, hanem olajfestmények, metszetek, ceruzarajzok, szitanyomatok is helyet kaptak. Nagy derültséget váltott ki, amikor kiderült, a rendező­elvet nem a művek határozták meg, sokkal inkább az számított, melyik kép van bekeretezve. A művész mindenkit arra biztatott: kreatívan adja ki magából az érzéseket, gondolatokat, hangulatokat.

Szóllás Péter arra is felhívta a figyelmet, a kiállított darabok mindegyikének különleges címe van, s ezzel együtt nyeri el értelmét igazán az adott mű. Fábián László erre úgy reagált, sokszor a cím provokáció.

Ugyanakkor a képek és címeik a saját mítoszainak, történeteinek egyike.

Fábián László: A magamfajta egyszerűen nem tudja megállni, hogy ne rajzoljon
Fotó: Penovác Károly/Napló

Fábián Lászlót sokan a macskás képeiről ismerik. Alkotásain sokszor megjelenik egyik-másik cicája. A város éves naptárain is a cirmosok voltak a főszereplők, idén azonban nagyot fordult a világ.

– Szerettem volna elégtételt szolgáltatni a kutyáknak, nekik is jár már egy naptár. A 2022-es városi naptáron felbukkan például gyerekkori kutyánk, Zsömle is, aki megzabolázhatatlan egyéniségével reprezentálta a szabad állatokat – mondta Fábián László.

A megnyitón közreműködött Czuczor Tamás és Nagy Gergő. Ezután fényfestés következett, ahol bemutatták a naptár képeit is, közben a Bluesberry Minimál zenélt.

Fábián László tárlata november 21-ig tekinthető meg a Pannónia Kulturális Központ és Könyvtárban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában