Hívószavak révén mutatkozott be a fiatal kortárs író a pápai városi könyvtárban

2018-ban a Magyar Gyerekkönyv Fórum diákzsűrije által az év ifjúsági írójának választott Papp Dórával találkozhattak az érdeklődő olvasók a városi könyvtárban.

Laskovics Márió

Fotó: Laskovics Márió/Napló

Papp Dóra ifjúsági íróval beszélgetett Hodásziné Pingitzer Andrea magyartanár múlt kedden a Jókai Mór Városi Könyvtárban, az Országos Könyvtári Napok keretében. A kortárs szerző hívószavak segítségével beszélt egyebek mellett életéről, az inspirációról, a környezetvédelemről.

A fiatal kortárs íróval, Papp Dórával Hodásziné Pingitzer Andrea magyartanár beszélgetett a Jókai Mór Városi Könyvtárban Fotó: Laskovics Márió/Napló

Mint megtudtuk Papp Dóra Baján született 1992-ben. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán tanult. Diplomáját 2014-ben szerezte amerikanisztika szakon. Korán felismerte magában az irodalom iránti rajongást. Gyermekkorától színes irodalmi és zenei közeg vette körül, ami arra inspirálta, hogy tinédzser évei közepén tollat ragadjon. Első írásai a gimnáziumi lapban jelentek meg. Tizenhét éves korában kezdett bele Helena című romantikus fantasy trilógiájába, melynek három kötete a Fénytörés, a Szabadesés és az Interferencia. Az Egyesült Államokban játszódó, egy természetfeletti képességekkel megátkozott lány fejlődését végigkísérő történet Dora Craiban művésznév alatt jelent meg 2011-ben és 2016-ban.

A kétrészes Tükörlelkek már saját névvel látott napvilágot 2015-ben és 2016-ban. A Bolyongó című kötete alapján a szerzőt a Magyar Gyerekkönyv Fórum (HUBBY) diákzsűrije 2018-ban az év ifjúsági írójának választotta. Mindhárom realista történet egy tipizált, kitalált magyar kisvárosban, azon belül is egyetlen iskolában játszódik, s a mellékszereplők kapcsolják össze a regényeket.

Fotó: Laskovics Márió/Napló

Tízéves koromban a Harry Potter szeretete ragadott magával, majd a Gyűrűk ura, s mentem tovább J. R. R. Tolkien és Neil Gaiman irányába. Introvertáltként a legfőbb kikapcsolódásom az olvasás lett. Az írás is nagyon kikapcsol, gyógyító folyamat és az önismeret terén kedvező hatással van rám. Az inspirálódásban mindig segít egy jó séta, főleg a természetben, vagy akár egy jó film, zene. Regényeimből kifolynak a zenék, sokat írtam bele a cselekményekbe. Az álnév mellett azért döntöttem, mert illet a téma misztikusságához. Két éve jött a lehetőség, hogy átdolgozzam a Helena-történetet, akkor már saját nevemen – árulta el a fiatal író, hozzátéve, számára fontos, hogy a fiatalok nyelvén, közvetlen hangnemben szólítsa meg az olvasót. Ezért jelen van az ő közegükben, az online térben, sokat kommunikál velük a közösségi oldalakon.

Próbálok a fiatalok problémáiról írni, számukra is fontos témákat érinteni, miközben nem gyereknek, hanem fiatal felnőttnek tekintem őket. A környezetvédelem szinte mindegyik regényemben helyet kap. A Bolyongó főszereplője például erdőkben bolyong, egy új pogány, természetközeli vallást követ. A fantasy trilógia pedig a természet szeretetére és tiszteletére épül – mondta el a következő magyar kötetére készülő Papp Dóra, aki szívesen kerül közelebb olvasóihoz az interneten túl személyesen is. Az alkalom dedikálással ért véget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában