Ismeretterjesztés és értékmentés is a révfülöpi tárlat

Rímek mentén, formákon túl címmel nyílt kiállítás a révfülöpi vasút­állomás várótermében a napokban. A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program által szervezett tárlatot két hónapon keresztül tekinthetik meg az érdeklődők.

Szijártó János

A vers-fotókiállításra helyi költőket kértek fel a szervezők, hogy a kerítések formájától inspirálódva írjanak az itt élők és az idelátogató nyaralók és turisták viszonyáról

Forrás: VEB2023 EKF/Toroczkai Csaba

Érdekes formájú kerítések fotói és a róluk írt versek lógnak a falakon. A projekt egyrészt értékmentés, amely múzeumi néprajzkutatókkal tárja fel a Bakony-Balaton régió eltűnőben lévő érdekes kerítéseit, másrészt a régió művészeit bevonó kulturális ismeretterjesztés, amely felhívja a közönség figyelmét az 1960-as, ’70-es évekből származó érdekes, „szocreál” formákra.

– Bizonyos tárgyak képesek egész életvilágok megidézésére, így van ez a balatoni nyaralókerítések és kapuk esetében is. Játékos formáikkal, remekül eltalált színeikkel a felhőtlen nyarakat juttatják eszünkbe, ám ennél többről is mesélnek. Ha mögéjük nézünk, felvillan a hatvanas–hetvenes évek társadalmi miliője, amelyben megszülettek. A kerítések és kapuk légies vonalaikkal épp csak jelképesek, nem az elzárkózás, bezárkózás, hanem az összetett társadalmi kapcsolatok szimbólumai. Mi ezeket a kapcsolatokat kutatjuk, és ebben várjuk a közönség segítségét is – nyilatkozta a projekt ötletgazdája, Törő Balázs a Laczkó Dezső Múzeum néprajzkutatója.

A vers-fotókiállításra helyi költőket kértek fel a szervezők, hogy a kerítések formájától inspirálódva
írjanak az itt élők és az idelátogató nyaralók és turisták viszonyáról Fotó: VEB2023 EKF/Toroczkai Csaba

 

A vers-fotókiállításra helyi költőket kértek fel a szervezők, hogy a kerítések formájából inspirálódva írjanak az itt élők és az idelátogató nyaralók és turisták viszonyáról. A kiállításon így Éltető Erzsébet, Korinek Janka, Somogyi Csaba, Tóbiás Krisztián és Varga Richárd versei, valamint Varga Marietta, Schmal Fülöp, Nagy Attila Károly és Toroczkai Csaba fotói tekinthetőek meg. – Nagyon érdekes alkotói lánc ez, hiszen a múltbéli érdekes alkotásokról először fotók készültek, majd azokból inspirálódva íródtak a versek – mondta a projektről Hamza Gergely, a VEB 2023 EKF kommunikációs menedzsere, a projekt megvalósítója. A kiállítás november 30-ig tekinthető meg a révfülöpi vasútállomás várótermében, a Füredi úton.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában