Ötvenhét éves hagyomány

2021.10.18. 14:00

Radnóti-menet: Emléksétát tartottak a költőóriás tiszteletére

Ötvenhét éves hagyomány már a Radnóti-menet, melynek során a helyi és környékbeli iskolások Veszprémből Szentkirályszabadjára sétálnak, így emlékezve a tragikus halált halt költőóriásra, Radnóti Miklósra. Idén a megszokottnál szűkebb létszámban tartották meg az eseményt.

B. Virág Rita

A megemlékezésen részt vevő kisdiákok egy csoportja Fotó: Bényi-Virág Rita

Az első Radnóti-menetet 1964. október 31-én bonyolították le, a veszprémi Vegyipari Technikum tanára, Egyed László kezdeményezésére. Azóta mindössze egyszer, tavaly a koronavírus-­járvány miatt maradt el a rendezvény.

Az idei sétán a szentkirályszabadjai iskola tanulói és a Táncsics Mihály Szakgimnázium diákjai vettek részt. Gyarmati Katalin, Szentkirályszabadja polgármestere megjegyezte: reméli, jövőre még többen eljönnek az eseményre. Beszédében felidézte, hogy a költő belépett a magyar hadseregbe, de zsidó származása miatt fegyvertelen munkaszolgálatra osztották be. A zászlóalját az ukrán frontra küldték, és amikor 1944 májusában a magyar hadsereg visszavonult, az egységét átvezényelték a szerbiai Borban található rézbányákhoz. A jugoszláv partizánok Radnótit és mintegy 3200 társát kényszermenetelésre utasították. Borból Szentkirályszabadjáig jutott a csoport. Radnóti a menetelés során is folytatta a versírást, kis füzetébe jegyezte le azokat, így születtek meg a Bori notesz legdrámaibb, ugyanakkor legszebb, legérzelmesebb költeményei.

A megemlékezésen részt vevő kisdiákok egy csoportja
Fotó: Bényi-Virág Rita

– Radnóti Miklós 1944. november 3-án innen indult végső útjára, a Bakonyon át Győr és Abda felé. Szemtanúk szerint Radnótit november elején súlyosan megverte az egyik részeg nemzetőr, akit zavart a költő „firkálgatása”. Sajnos túl gyenge volt már a menetelés folytatásához, ezért tarkón lőtték, és bedobták egy tömegsírba Abda közelében. Ma az út mellett egy szobor jelzi halálának emlékét – mondta a polgármester.

Ezt követően Csordás Éva előadóművész szavalt, majd megkoszorúzták Radnóti emlékművét. Az 1–2. osztályos gyerekek mécseseket gyújtottak. A menet résztvevőit ez­után a szervezők vendégül látták egy pohár meleg teával és zsíros kenyérrel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában