Színesebb lesz a zenei paletta Ábrahámhegyen

Fejes Krisztina zongoraművész avatta fel koncertjével azt a zongorát, amelyhez a Leader Vulkánok Völgye Egyesület pályázati támogatásával jutott a település.

Tóth B. Zsuzsa

Fejes Krisztina és Vella Zsolt az új, ábrahámhegyi zongorával a díszelőadás előtt

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A művelődési házban rendezett díszünnepségen Fenyvesi Zoltán országgyűlési képviselő elmondta, hogy a településen élőknek szükségük van lelki táplálékra, művészeti élményekre is. – A Balaton-felvidéken a közelmúltban már több község kapott zongorát a missziót felvállaló Leader egyesület jóvoltából. Nagyon fontos ez ott, ahol a vidék felértékelődött a turizmusnak köszönhetően. Sokan már itt képzelik leélni életük jelenetős részét, Ábrahámhegy régóta népszerű a távolban élők számára is – mondta a képviselő, és megköszönte az egyesület támogatását.

Vella Zsolt polgármester arról beszélt, hogy a közel 13 millió forintos hangszert már nagyon várta a lakosság, hiszen igény van a színvonalas programokra, komolyzenei koncertekre. – A templomba szintén szeretnénk új orgonát beszerezni, a környező településekkel együtt pedig olyan programsorozatot hoznánk létre, amely vonzó lehet a turisták számára. Bízom benne, hogy nyaranta akár több komolyzenei koncert lehet a településen – mondta Vella Zsolt, és megköszönte a hangszer beszerzését segítő Rák Csaba tevékenységét.

Mészáros László, a Leader egyesület alelnöke beszédében hangsúlyozta annak fontosságát, hogy egy remek hangszer mellé kell, aki meg tudja azt szólaltatni, és elengedhetetlen a befogadó közönség. – A vidékfejlesztési források egy részét helyi szervezetek koordinálják, a 2013-tól 2020-ig terjedő ciklus egyik programja volt a Leader Zenei Udvar, amely keretében beszereztük a hangszereket – mondta az alelnök.

Fejes Krisztina és Vella Zsolt az új, ábrahámhegyi zongorával a díszelőadás előtt Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Aczél Péter László a zongoraművészt méltatta, hangsúlyozva, hogy Fejes Krisztina amellett, hogy tehetségével és szorgalmával a legmagasabb szintre emelte művészetét, úgy ajándékozza meg vele a világot, hogy azt mindenki magáénak érezhesse. A világ koncertpódiumain játszik, és tanítja a zenét Bogotától Pekingen át Csíkszeredáig. Hozzátette, hogy az ünnepre összegyűltek a 210 éve született Liszt Ferencről és az ’56-os hősökről is megemlékezhetnek.

Fejes Krisztina hosszú távú terveiről szólt, amelyek része a településsel való együttműködés. – A jövőben kihasználjuk a hangszert koncertekkel, zongoraversenyekkel, tehetséggondozó programokkal – mondta a művész, majd magyar csokrot adott elő nagy sikerrel Liszt, Bartók, Kodály és Dohnányi műveiből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában