Barcsay Jenő jelentős hatást gyakorolt a fiatal művészekre

Tizenkilenc egykori tanítvány és alkotó­társ munkáiból nyílt meg a Hommage á Barcsay kiállítás a Művészetek Háza Modern Képtár – Vass László Gyűjteményében: a tárlat tisztelgés és emlékezés a 20. század egyik legjelentősebb és megkerülhetetlen művésze előtt.

B. Virág Rita

Hegyeshalmi László, a Művészetek Háza igazgatóhelyettese, Klimó Károly festőművész, balra Vass László műgyűjtő és felesége

Fotó: Penovác Károly/Napló

Hegyeshalmi László, a kiállítás kurátora a megnyitón kiemelte, Barcsay Jenő hatása 33 évvel a halála után is elementáris.

Klimó Károly, Barcsay tanítványa, később alkotó-, művésztársa, képzőművész arról beszélt, a II. világháború után nemzetközi mozgalom indult Nyugat-Európában és szerte a világon, hogy a kortárs és modern művészetet láthatóvá, kultikussá tegyék a nagyközönség előtt is. A jómódú emberek múzeumokat létesítettek az ügy érdekében. Az Aldi testvérek például óriási összegeket fordítanak saját gyűjteményük kialakítására és bővítésére. Magyarországon a Vass házaspár tölti be ezt a szerepet, egyelőre egyedüliként az élen járva, ezért a szakma óriási hálával, tisztelettel fordul feléjük. Barcsay Jenő munkásságát, műveit is nekik köszönhetően tárhatják az érdeklődők elé.

Klimó Károly hangsúlyozta, Barcsay Jenő jelentős hatást gyakorolt a fiatal művészekre, s ez két tényező miatt alakult így. Egyrészt a mester bebizonyította, hogy az államhatalomtól függetlenül létezik erkölcsös művészet. Másrészt volt benne hajlam és képesség a megújulásra, ezért mindig új utakat, megoldásokat keresett.

– Hatalmas pályaívet írt le a munkássága, míg a kezdeti rembrandtos portréktól eljutott az időskori konstruktivizmusig. Ehhez bátorság és megfelelő kezdeményezőkészség kellett, ami csak az igazi tehetségek sajátja – vélekedett a képzőművész.

Hegyeshalmi László, a Művészetek Háza igazgatóhelyettese, Klimó Károly festőművész, balra Vass László műgyűjtő és felesége Fotó: Penovác Károly/Napló

Klimó Károly megemlékezett arról is, Barcsay Jenő egyedül élte le az életét, családja nem volt, a tanítványai jelentették számára a meleg, emberi közösséget. Az iránta való tisztelet pedig magától értetődő volt, azt külsőségekkel nem kellett kivívnia, mert közvetlen emberség, kedvesség, tréfálkozás jellemezte mindig.

Vass László, a gyűjtemény tulajdonosa hozzátette, amikor kezdő műgyűjtőként a lakásában járt, elgondolkoztatta, miként lehetséges, hogy egy ilyen idős ember ilyen egyszerű motívumokkal képes kifejezni magát. Barcsay Jenő igazodási pont lett számára, aki szerinte olyan mester, akinek rajztudását sokan Leonardóéhoz hasonlítják. A rajzkészsége fokozatos fejlődésen ment keresztül, művészete mégis egyszerűsödött, a minimalizmus jellemezte.

Vass László elárulta még, a most kiállító művészeket 1988-ban kérte fel a hommage-­képek készítésére, akkoriban ők még mind fiatalok voltak, ma már hazánk elismert és nagy hatású alkotói közé tartoznak.

A kiállító művészek: Barcsay Jenő, Bak Imre, Balogh László, Cardot Véra, Deim Pál, Fajó János, Gyarmathy Tihamér, Haász István, Hajdú László, Hencze Tamás, Hetey Katalin, Konok Tamás, Lantos Ferenc, Marosán Gyula, Maurer Dóra, Vera Molnar, Nádler István, Paizs Péter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában