Újraéledt a középkori piac Sümegen

Megtelt élettel a Tarisznyavárnál kialakított középkori látványpiac a hétvégi nyitó eseményen, az Értékek ünnepén.

Tóth B. Zsuzsa

Az Értékek ünnepére megtelt élettel a Tarisznyavárnál kialakított középkori piac

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A program keretében több száz embert megmozgattak a szervezők, akik helyitermék-piaccal, települési értékeket bemutató interaktív kültéri kiállítással, Érték-Társ városismereti vetélkedővel és sok kulturális programmal, közösségi játékkal várták a vendégeket.

Az első piac napon Apáti Zoltán fazekas saját mestersége titkaiba a legkisebbeket is beavatta Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A résztvevők közül 13 csapat versenybe is szállt, hogy az Érték-Társ vetélkedőn eldőljön, kik ismerik legjobban lakóhelyük értékeit a több mint 70 nevező közül. A vegyes korosztályú, lelkes csoportok 10 helyszínen tették próbára tudásukat, kreativitásukat. Az állomásokon a lelkes játékosokat önkéntesek várták, akik az előkészületekből is kivették részüket. A csapatok – a Turbó csigák, a 6. a csibészei, a Rami Lányok, a Trezor, a Kabócák, az Életlehetőség Szociális Intézmény, a Darvastó, a Lakatos család, a Maródi család, a Szántói család, a Tűzről pattant menyecskék, a Hastáncos lányok, a Kompanik óvoda csoportja mindannyian nagyon jól teljesítettek, az elérhető 200 tallérból 180-nál mindenki többet gyűjtött be, jutalmukat a piacon költhették el vásárfiára.

Oszkai Réka, a Kisfaludy művelődési központ vezetője elmondta lapunknak, hogy jól sikerült a nap, rengeteg érdeklődő fordult meg a piacon, sokan kézműveskedtek, játszottak a Bazsi Kézműves Műhely munkatársaival, a Nemzeti Művelődési Intézet Hungarikum játszóházával, megkóstolták a halimbai gyógyteákat.

- Sokan kérdezték, hogy mikor lesz a következő ilyen program, de annak ideje nem rajtunk múlik. Az esemény most az értéktárbizottság és a város önkormányzata közös pályázati támogatásával valósult meg. A támogatásból mobil kültéri installáció is készült, amely a település értékeit mutatja be játékos formában, a vetélkedő és a kulturális programok megkoronázták az elkészült piac nyitását. Tervezzük, hogy nagyobb rendezvényekbe majd a piac is bekapcsolódhat, új színt adva azoknak – mondta a vezető.

Az Értékek ünnepére megtelt élettel a Tarisznyavárnál kialakított középkori piac Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Az Értékek ünnepén kulturális programokkal is készültek a szervezők, a középkori látványpiacon kialakított színpad megtelt élettel a látogatók örömére. A várpanoráma, a jó idő hozzájárult a hangulathoz, amelyet emelt Kovács Krisztián, Kiki mint kisbíró.

A programon fellépett Belényesi Barnabás Manódalaival, bemutatkozott a Bárókerti Bábszínház a Miska-mesékkel, a Pegazus Bábszínház Koffermesékkel érkezett, a Vár Bábszínház a Kiskakas gyémánt félkrajcárjáról mesélt. Ropta a Sümeg Néptáncegyüttes, és játszott az Iszka Banda.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában