Veszprémben működik elsőként az ország első kutyabarát megyei könyvtára

Cél az, hogy öt éven belül Európa élmezőnyébe tartozzunk állatvédelemben is. Ha az állatok védelméért közösen tudunk tenni, akkor a társadalmunk is erősebb és ­összetartóbb lesz.

Kovács Erika

Fotós: PESTHY MARTON

Ezt Ovádi Péter, a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos, országgyűlési képviselő mondta sok kutya és gazdi jelenlétében abból az alkalomból, hogy kutyabarát hellyé avatták ünnepélyes körülmények között az Eötvös Károly Megyei Könyvtárat és veszprémi fiókkönyvtárait csütörtökön.

A kormánypárti politikus büszkén beszélt arról, hogy Veszprémben működik elsőként kutyabarát megyei könyvtár Magyarországon. Ovádi Péter kiemelte, elkötelezett abban, hogy közösen tegyünk az állatvédelemért, és legyen olyan cél, mellyel ezt előrébb lehet vinni. A könyvtár új szolgáltatásával is erre törekszik.

Ovádi Péter beszélt egyebek mellett az országos állatvédelmi konzultációról, az internetes gazdijogsiról, a felelős állattartásról, utóbbit kiemelt stratégiai pontnak nevezte. Javasolta, az állatok szeretetére már óvodás-, iskoláskorban fel kell hívni a gyermekek figyelmét, illetve arra, hogy az állatok milyen sok boldogságot adnak az embernek.

Baranyai Tamás, az intézmény igazgatója különle- gesnek nevezte az új szolgáltatást, melyet veszprémi fiók­könyvtáraikban is bevezet- nek. Méltatta Ovádi Péter támogatását, amellyel megvalósulhatott mindez. Egyúttal köszönetet mondott mások mellett Vargáné Ládonyi Erzsébetnek, a gyermek- és ifjúsági könyvtár vezetőjének a kutyabarát könyvtár ötletéért.

– Az állatok boldogabbá teszik az életünket, segítőként és társként is gazdagítják nap­jainkat – fogalmazott Baranyai Tamás.

Az Eötvös Károly Megyei Könyvtár igazgatója elmondta, a mostani eseménnyel is az a cél, hogy erősödjön ember és állat barátsága, illetve felhívja a figyelmet az együtt élésük jelentőségére. A könyvtárba békés, megbízható ebeket várnak, amelyek nem zavarják az intézmény csendes, meghitt hangulatát, a házirendet a könyvtárban továbbra is alapvetőnek tekintik. Az új szolgáltatást két hónapon át „tesztelték”, és azt tapasztalták, hogy egyszerre nem sok kutya tartózkodik náluk, és kitűnően viselkedtek a gazdikkal érkező négylábúak.

Figyelnek azokra is, akik nem kedvelik az ebeket, aki szeretné, kutyaterápiás foglalkozáson kerülhet közelebb az állatokhoz. Az igazgató aláhúzta, bizonyos abban, hogy népszerű szolgáltatással gazdagodott az Eötvös Károly Megyei Könyvtár.

A köszöntők után megnyitották Chikán Erika fotóművész kutyafotó-kiállítását, valamint a Kutyával az élet című gyermekrajztárlatot. A gyerekkönyvtárban terápiás kutyával is találkozhattak az érdeklődők.

Vargáné Ládonyi Erzsébet, az új szolgáltatás ötletgazdája a Naplónak nyilatkozva elmondta, mindig is kutyával éltek, amely náluk családtagnak számít. A gyermek- és ifjúsági könyvtár vezetője szerint sok embernek az élete része a könyvtár, és egy jól nevelt kutya miért ne léphetné át az intézmény kapuját a gazdival együtt?

Friss hírek Veszprém Megyéből

A dosszié további cikkei
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában