A fagyos Déli-sarkról a pápai gyerekekhez

A híres extrém sportoló, Rakonczay Gábor azt csinálja, amit gyerekkorában megálmodott. Kalandjairól három saját könyvén túl immár gyermekmeseként is olvashatunk.

Peter Jones gyerekkönyvíró, motivációs előadó Rakonczay Gábor extrém sportoló, hatszoros óceánátkelő hajóssal mutatta be a róla szóló, A kalandor című kötetet Polovi­tzerné Antal Mónika szakmai vezető köszöntőjét követően a Jókai Mór-könyvtárban.

Az angol anyanyelvű Peter Jones Ausztráliában született, húsz éve Japánban tanított angolt, majd fia megszületése terelte a könyvíráshoz. Angolul írja pozitív gondolatokkal teli mesekönyveit, melyeket segítséggel fordít át magyarra. Gáborral a neten ismerkedett meg, és megtetszett neki a szerény- sége, hogy országszerte ingyenesen tart előadásokat iskolákban, óvodákban. – Adta magát, hogy kombináljuk a tudásunkat, így jött létre a 6–9 éveseknek szánt kötet – mondta el Peter Jones.

Rakonczay Gábor kétszeres Guinness-világrekorder, az amerikai Év Kalandja Díj és a Magyar Formatervezési Díj tulajdonosa. Rendszeresen teljesít több száz kilométeres ultrafutásokat. 29 nap alatt átkelt Grönlandon, és egy 44 napos expedícióval elérte a Déli-sarkot. Három könyv szerzője, és eddig öt országban több mint kétszázezer ember hallotta előadásait. Pápai élménybeszámolójában elmondta, már gyerekkorában is kalandor akart lenni, egyetemista korától, tizenöt éve hivatásszerűen csinál különféle expedíciókat, javarészt vízi kalandokat egyedül, párosban, csapatban. Legutóbb 800 kilométert futott hat nap alatt, de további ultrafutásokat, sarkvidéki expedíció­kat és atlanti-óceáni átkelést tervez. Felidézte logisztikailag legdrágább útját, amikor az Antarktisz széléről indulva egy nemzetközi csapattal elérte a Déli-sarkot. 2019. január 7-én, 44 nap és 4 óra elteltével, mínusz 20–30 Celsius-fokban teljesítette az összesen 914 kilométeres távot.

A gyerekek akasztófásat játszottak a kötetből szemezgetett szavakkal. Ne csak várjunk rá, hogy megtörténik velünk az élet, hanem tegyünk érte – vallja Rakonczay Gábor (jobbra)
Fotó: Laskovics Márió/Napló

– Az Antarktisz a Föld legszélsőségesebb területe. Négy hónapig van világosság rajta. A Déli-sark 2800 méterrel van a tengerszint felett, ami nem is az emelkedő miatt problémás, hanem mert ott van a leghidegebb, onnan áramlik ki a levegő a partvonal felé. Úgyhogy amíg afelé megy az ember – húzva a hámmal a hátára erősített több mint 90 kilós szánt –, egy biztos: mindig szembe fog fújni a viharos szél. Volt, hogy a szél másfél-két napig nem fújt, de olyan is, hogy óránként száz kilométeres sebességgel. Amíg mozgásban van az ember, nincs baj. De amikor megáll, fel kell venni a pehelykabátot, és negyed órán belül, az étkezés után egyből tovább kell indulni, máskülönben hamar lemerevednek az izmok. Főleg a kéz van kitéve nagyon a kihűlésnek, hiába van rajta három kesztyű is – idézte fel Rakonczay Gábor. – Túl sok látnivaló nem volt a sarkvidéki kontinensen. Voltak napok, amíg a saját sílécem elejét sem láttam, valamikor egy-két hódomb sziluettje sejlett fel. Az ember ott nagyjából azzal találkozik, ami a fejében van, meg a csapata interak­cióival. Ez egy végső kihívás a bolygón, amire évente mindössze hat embernek adnak engedélyt. Ide kellett bekerülnöm úgy, hogy a kiötlés előtt fél évvel rajtam még nem volt síléc, nem voltam a Mount Everesten, sem az Északi-sarkon – tette hozzá a lehetetlen kihívást nem ismerő kalandor.

– Hogy kinek mi a Déli-sarka, a célja, amire felteszi az életét vagy hosszú éveket belőle, mindenkinek más és más. Az iskolai karitatív elő­adásokat is azért tartom, hogy a kicsiket meggyőzzem arról, hogy tegyenek magukért, és akkor megtérül a befektetett energia. Ne csak várjunk rá, hogy megtörténik velünk az élet, hanem tegyünk érte, mert úgy érdekesebb, ha az ember a kezében tartja – vallja Rakonczay Gábor, aki az állatokkal kapcsolatos élményeit is megosztotta a dedikálással záruló alkalmon, ahol a gyerekek akasztófásat játszottak a kötetből szemezgetett szavakkal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában