A Márton-nap és a liba volt fókuszban

Apáról fiúra címmel tartottak hagyományőrző családi délutánt az Agóra Veszprém Kulturális Központban.

Juhász-Léhi István

20211107 Veszprém Agóra Veszprém Kulturális Központ, Apáról fiúra címmel hagyományőrző családi délután Lindi-Berta Kata, Boti és Eszter Fotó Penovác Károly PK Veszprém Megyei Napló

Fotó: Penovác Károly/Napló

A Napló kérdésére Jancsekné Zsebe Katalin művelődésszervező, programszervezési csoportvezető elmondta, hogy az Apáról fiúra egy programsorozat része, melyet még tavaly szeptemberben indítottak az útjára. Ám egy esztendeje két alkalommal tudtak „kinyitni”, majd a pandémia keresztülhúzta a számításaikat, és elmaradtak a tervezett események.

- Amint lehetett, folytattuk, így aztán volt egy programunk júniusban, augusztusban, jelenleg pedig szeptembertől decemberig tervezünk havonta – árulta el Jancsekné Zsebe Katalin. Megtudtuk: a műsor hagyományőrző, és úgy épül fel a tematikája, hogy minden hónapban az adott hónapra jellemző népszokás és hagyomány köré épül, így ebben a hónapban a Márton-nap és a liba volt fókuszban.

Az eddigi időszakról nagyszerű visszajelzéseket kaptak, nagy örömükre sok a visszatérő család az Agórába, de vannak új vendégeik is. Kérdésünkre, hogy miért fontos számukra a hagyományőrzés, a programszervezési csoportvezető úgy válaszolt, hogy a kulturális központ életében is fontos, és szeretnék, ha a gyerekek és a családok megismerkednének a néphagyományokkal, mielőtt azok a feledés homályába vesznek. A veszprémi családok nyitottak erre, de jönnek érdeklődők a környékbeli településekről is.

A legutóbbi kézműves játszóházban fakorongot csakúgy lehetett festeni, mint ahogy, aki akart, Márton-napi lámpást is készíthetett. A Lóca együttes pedig „Száz liba egy sorba’, mennek a nagy tóra” címmel gyermekműsort adott, benne Szent Márton legendájának néphagyományokra épülő feldolgozását sok énekkel, játékkal, mozgással. Az interaktív előadás ismert gyermekdalokra, népdalokra, mondókákra, játékokra épült. Legközelebb két szombati adventi játszóház várja a családokat, november 27-én és december 18-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában