Iránytű az élhető jövőhöz

2021.11.05. 11:30

Átadták a Polinszky-díjat a magyar tudomány ünnepén

A Pannon Egyetem és a Magyar Tudományos Akadémia Veszprémi Akadémiai Bizottsága közösen rendezte meg az idei év tudomány napi ünnepségét csütörtökön délelőtt a B épület aulájában. A 2021. évi Magyar Tudomány Ünnepének mottója: „Tudomány: iránytű az élhető jövőhöz”.

Horváth Virág

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fotó: Nagy Lajos/Napló

Az ünnepségen részt vett Brányi Mária, Veszprém Megyei Jogú Város alpolgármestere, Mádlné Szőnyi Judit, az ELTE Természettudományi Kar egyetemi docense, Padisák Judit akadémikus, a Magyar Tudományos Akadémia Veszprémi Akadémiai Bizottságának elnöke, egyben az Egyetemi Doktori és Habilitációs Tanács elnöke, Kollár László akadémikus, a Magyar Tudományos Akadémia főtitkára, Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora, az egyetem vezetői, oktatói.

- A tudomány a történelem során sokáig az egyetemes kultúra része volt, az emberi szellem legnagyszerűbb alkotásainak egyike. A pusztán megfigyeléssel és gondolkodással ma is érvényes természeti törvényeket felismerő ókori bölcsek vagy a középkor legnagyobb gondolkodói még magáért a felfedezés öröméért, a ma oly divatos hasznosítás reménye és szándéka nélkül alkottak. Nekik még mecénásaik sem voltak, mint a korabeli festőknek vagy zeneszerzőknek, sőt akadt közülük, akinek a tudományos igazság kimondása az életébe került. Ekkor még az emberi társadalom fejlődését, a jólét növekedését nem is közvetlenül a tudomány eredményei, hanem a gondolkodás vívmányai mozdították elő. A 19. század végéig külön kategóriát képviselt a tudós és a feltaláló, utóbbiak közül is számos kiváló honfitársunk eredményeire lehetünk büszkék. Ám eljött a 20. század, és az emberi haladás vívmányaitól megrészegült emberiség a tudományt is a fejlődésnek álcázott féktelen növekedés szolgálatába állította. Ezzel lényegében megfosztotta szabadságától és a profit növelésének kiszolgálójává tette. Ezáltal a tudomány akaratán kívül hozzájárult az ember és természet közötti egyensúly megbontásához, a természeti környezet példátlan léptékű pusztításához és kizsákmányolásához – mondta el ünnepi beszédében Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora.

Kollár László akadémikus, a Magyar Tudományos Akadémia főtitkára köszöntőjében kiemelte, a tudomány egyetemes: nincs hazai és külföldi tudomány, ahogyan veszprémi vagy budapesti sincsen. – A veszprémi tudomány ünnep a megbecsülés ünnepe is. Emlékezvén a múlt időkre, idén több emlékülést is szerveztek a bizottságok emléket állítva Papp László akadémikusnak és Merkl Ottó entomológusnak, valamint a Veszprémi Akadémiai Bizottság korábbi elnökének, Bíró Péter akadémikusnak – tette hozzá.

Padisák Judit akadémikus, a Magyar Tudományos Akadémia Veszprémi Akadémiai Bizottságának elnöke köszöntőjében kiemelte, talán soha nem volt annyira nyilvánvaló az áltudományos nézetek veszélyessége, mint napjainkban. – A mai adatok szerint a magyar beoltható lakosság 58 százaléka kapta meg mind a két covid-védőoltását, és nem vigasz az, hogy Romániában ez csak 32 százalék, Bulgáriában pedig csak 21 százalék. A szociálpszichológusok azt mondják, minthogy ennek nem vakcinahiány az oka, hogy ennek az oka a bizalmatlanság. Bizalmatlanság több mindennel kapcsolatban lehet, a járványkezelésben, az egészségügyben, de a tudományban is. Nekünk itt, ezen a helyen ezzel kell foglalkoznunk – tette hozzá Padisák Judit.

Az ünnepi program keretében a Polinszky-díjat Brányi Mária, Veszprém Megyei Jogú Város alpolgármestere adta át. 2021-ben Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése a műszaki területen végzett kiemelkedő szakmai munkája elismeréseként dr. Berzsenyi Miklós részére adományozta a Polinszky-díjat.

Dr. Berzsenyi Miklós a Budapesti Műszaki Egyetemen szerzett okleveles mérnök-informatikus diplomát. Először nappali tagozatos, majd doktori évei alatt hosszabb időt tanult az Egyesült Államokban, ahol találkozhatott a kor legfejlettebb technológiájával és megtanulhatta a csapatban történő munka mesterfogásait. Bár Budapesten járt egyetemre és a világot is megjárta, azon kevesek egyike lett, aki nem a fővárosban, vagy külföldön helyezkedett el. Hazatért szülővárosába, ahol az édesapja és mérnöktársai által alapított Controlsoft Automatika Kft.-ben kezdett el dolgozni szoftverfejlesztőként, idővel édesapjával együtt társügyvezetőként, jelenleg pedig ügyvezetőként tevékenykedik.

Ezen kívül az innovációs és technológiai miniszter a Magyar Felsőoktatás Napja alkalmából Oktatói Szolgálati Emlékérem kitüntetést Chován Tibornak, az MTA Veszprémi Akadémiai Bizottsága által adományozott Év Kutatója Díjakat Böcskei Renáta Mariettának, Nagy Rolandnak, Somogyvári Lajosnak adtak át. Továbbá a Méray László-díjat dr. Fodor Attila egyetemi docensnek, a TDK Oktatói Díjat dr. Kristóf Tamás egyetemi docensnek, a Pannonia Award díjat Frantisek Foret professzornak és címzetes egyetemi tanári címet dr. Lauer Jánosnak adományoztak az ünnepség során. A rendezvény keretében átadták a habilitációs és doktori okleveleket is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában