Száznegyven művész

2021.11.29. 11:30

Bővült a füredi digitális tárlat

Az Európában egyedülálló digitális tárlaton a tudományos élet legnagyobbjai mellett már a különböző művészeti ágakban maradandót alkotó zsidó származású művészek élete és munkássága is megtekinthető.

Marton Attila

20211128 Balatonfüred Zsidó Kiválóságok Háza Zsidók és művészetek - Chagalltól Spielbergig című interaktív digitális kiállítás megnyitója Yacov Hadas-Handelsman nagykövet, Olti Ferenc kuratóriumi elnök, Palkovics László miniszter, Bóka István polgármester Fotó Penovác Károly PK Veszprém Megyei Napló

Fotó: Fotó: Penovác Károly Veszprém Megyei Napló

A Zsidók és művészetek – Chagalltól Spielbergig című kiállításon 140 színész, zenész, festő, író, filmes, rendező, épí- tész és közgazdász életét dolgozta fel egy szakértő grémium. A kiállításrész megnyitóján Palkovics László innovációs és technológiai miniszter hangsúlyozta, egy közösség életerejét mutatja meg, hogy tagjai milyen alkotótevékenységet végeznek. 

Palkovics László hozzátette, fontos ismeretterjesztő tevékenységet végez az intézmény, ezért is támogatta az Innovációs és Technológiai Minisztérium a fejlesztést. Emlékeztetett, a kiállítás bővítéséig 132 világhírű természettudós, többek között az informatika, a biológia, a fizika, a matematika, a kémia vagy az orvostudományok területén jelentős eredményeket elérő, zsidó származású tudós pályafutását, teljesítményét lehetett megismerni. 

Fotó: Penovác Károly/Napló

Yacov Hadas-Handelsman, Izrael magyarországi nagykövete arról beszélt, a kiállításon bemutatott alkotók maradandó művekkel járultak hozzá a művészettörténethez, és többeknél a zsidó identitás is fontos szerepet töltött be az alkotási folyamatban, erre példaként Amedeo Modi­- gliani képzőművészt hozta fel. A nagykövet reményét fejezte ki, idővel bővül a bemutatott alkotók sora. 

Bóka István polgármester kiemelte, a kiállítás épülete az évszázadok során három vallási felekezetnek – római katolikus, református és zsidó – is otthona volt. Hozzátette, az intézmény megalapításakor kitűzött hármas célt – emlékezés, modern kiállítóhely és közösségi találkozóhely – teljesítette a Zsidó Kiválóságok Háza. 

Dénes Gábor filmrendező bevezetőjében elmondta, az érdeklődők a kiállításban bemutatott mintegy 280 személy kapcsán 154 ezer kérdésre kaphatnak választ. 

Fotó: Penovác Károly/Napló

Olti Ferenc, a Zsidó Kiválóságok Háza Alapítvány kuratóriumi elnöke zárszavában hangsúlyozta, az intézmény egy újszerű zsidó emlékezetpolitikai koncepció része, amely az oktatáson keresztül olyan ismereteket juttat el a fiatalokhoz, hogy ne váljanak fogékonnyá az ordas eszmék iránt. 

 

A megnyitót hanuka alkalmából gyertyagyújtás zárta. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában