Zene

2021.11.22. 20:00

Cecília-napi koncertet tartottak Tapolcán

Vastapssal zárult a hagyományos Cecília-napi koncert vasárnap délután a tapolcai Nagyboldogasszony Plébániatemplomban, amelyet Kováts Kolos operaénekes és Teleki Miklós orgonaművész közreműködésével rendezett meg az idén a Boldog Özséb Alapítvány.

Szijártó János

Teleki Miklós Artisjus-díjas orgonaművész (balra) és Kolos Kossuth- operaénekes Cecília-napi koncertje vastapssal zárult

Fotó: Szijártó János / Napló

A hangverseny kórusmuzsikával kezdődött, ugyanis „meglepetés előadóként” a Tapolcai Kamarakórus vonult be, s énekelt Török Attiláné karnagy vezényletével. A hölgyek az alkalomhoz igazodva Bárdos Lajos Szent Cecíliáról című művét adták elő, majd az alapítvány nevében Fekete Gábor köszöntötte a zenekedvelő közönséget és a fellépőket. Mint mondta Szent Cecília az egyházi zene védőszentje, így ezért kötik hozzá az immár hagyományos hangversenyt. – Fontos, hogy az ember, kiszakadva a mindennapok sodrásából egy kicsit megálljon, elcsendesedjen és átgondolja a következő lépést. A templom ezt a célt szolgálja, az imádság helyeként. A zene művelése, hallgatása is egyfajta imádság, mert azon keresztül, főleg a szent zenén keresztül Isten és az emberi élet eleven kapcsolatba lép egymással – hangsúlyozta.

A folytatásban Kováts Kolos Kossuth- és Liszt-díjas operaénekes és Teleki Miklós Artisjus-díjas orgonaművész mindent megtett azért, hogy a köszöntőben említett eleven kapcsolat létrejöjjön. Teleki Miklós virtuóz, s egyben lélekig ható orgonajátéka már önmagában olyan élményt jelentett a hallgatóság számára, amelyre valóban csak ritkán adódik lehetősége a kisvárosban élő embernek. Több más mellett Johann Sebastian Bach, Antonín Dvořák, vagy éppen Verdi által komponált művek szólaltak meg, néha finoman csilingelő magasságokban, máskor elementáris erővel ható mélységekben.

Ehhez adta hozzá különleges orgánumát Kováts Kolos operaénekes, aki az elmúlt mintegy fél évszázadban Verdi összes repertoáron lévő basszus szerepét elénekelte. Negyven év operaházi közalkalmazottként eltöltött idő után nyugdíjasként is fellép, s amint most Tapolcán is bebizonyosodott, sokak örömére. 

A Tapolcai Kamarakórus az alkalomhoz igazodva Bárdos Lajos Szent Cecíliáról című művét adta elő. Fotó: Szijártó János / Napló

Zúgott a vastaps a koncert végén, a két művészt alig akarta elengedni a hálás közönség.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában