Irodalmi szalon nyílt

2021.11.15. 11:30

Hamvas Béla íróra emlékeztek Balatonfüreden

Lévai Anikó is tiszteletét tette a Szőcs Géza Irodalmi Szalon balatonfüredi megnyitóján, a Vaszary Villában szombaton. A szalont, melyet Szőcs Géza Kossuth-díjas és József Attila-díjas erdélyi magyar költő tiszteletére hoztak létre, Bóka István polgármester és Cserép László, a szalon vezetője nyitotta meg szombaton.

Kovács Erika

0211113 balatonfüred vaszary Galéria. Hamvas napok megnyitója. Bóka István mond köszöntőbeszédet. Fotó: Pesthy Márton PM Veszprém Megyei Napló

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Az eseményre a 21. Hamvas Napok apropóján került sor, melyen Hamvas Béla Kossuth-díjas író, filozófus, esztéta és könyvtáros szellemét idézte meg gazdag programsorozattal a hagyatékát ápoló és őrző Hamvas Béla Asztaltársaság Balatonfüreden november 12–14. között. A rendezvényt a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatta. A szalon megnyitóját kiemelkedő eseménynek nevezte Bóka István füredi polgármester, majd köszönetet mondott az említett asztaltársaságnak és Cserép Lászlónak, a társaság titkárának, a szalon vezetőjének, aki Prima Primissima díjat kapott nemrég. A város polgármesterének reményei szerint a szalon irodalmi találkahely lesz a közösségépítés jegyében, ahová sokan és szívesen mennek, így előbbre viszi a kultúrát, a város életét. Bóka István polgármester üdvözölte az Arácsért Alapítvány, a Zsidó Kiválóságok Háza, a Magyar Fordítóház irodalmi munkáját is. Fel­idézte a személyiségeket, akik Füredhez kötődtek, mint Jókai Mór, Passuth László, Illyés Gyula, Németh László, Déry Tibor, illetve az ikonikus rendezvényeket, ilyen a Hamvas- és a Jókai-napok, a Quasimodo költőverseny. A polgármestert évtizedes barátság fűzte Szőcs Gézához, aki több kulturális rendezvény meghatározó személyisége volt Balatonfüreden, ahol a híres költő tiszteletére emlékház létrehozását is tervezik.

Cserép László különlegesnek és értékteremtőnek nevezte a szalont, melyért köszönetet mondott Fekete Péter államtitkárnak, Navracsics Tibor kormánybiztosnak, Demeter Szilárd kormánybiztos, főigazgatónak, L. Simon László miniszteri biztos, főigazgatónak és munkatársainak, létrehozását Bóka István tette lehetővé a villában.

Az esten műsort adott Für Anikó Jászai Mari-­díjas színművész, Balázs János Kos­suth-díjas zongora­művész és Kováts Péter Bartók–Pász­tory-­díjas hegedűművész.

A szalont Bóka István nyitotta meg (fönt). Cserép László különlegesnek és értékteremtőnek nevezte a szalont (alul). Műsort adott Für Anikó Jászai Mari-díjas színművész Fotó: Pesthy Márton/Napló

A Hamvas-napok programsorozata ünnepi megemlékezéssel, közös versmondással kezdődött a Kiserdőben lévő emlékoszlopoknál, illetve a Tagore sétányon. Hamvas Béla szellemét Fák című írásával idézték meg, melyet magyar és angol nyelven is felolvastak a Vaszary Villa irodalmi szalonjában. Bernard Adams, számos magyar irodalmi mű angol fordítója Hamvas Béla Fák című esszéjének angol fordításáról és a magyar nyelvről tartott előadást, majd bemutatták az Új forrás című folyóirat Hamvas-számát.

Szombaton az Anna Grand Hotel dísztermében zongoraesttel is emlékeztek Hamvas Bélára, fellépett Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész és a Mendelssohn Kamarazenekar. A zárónapon irodalmi reggelin idézték meg Hamvas korát Szarvas József Kossuth-díjas színművésszel a Vitorlás étteremben, majd délután Koloska-völgyi séta zárta az emlékezést a Hamvas hársnál. A Figula Pincészetben Ars Naturae estet szerveztek, majd Ambrus Lajos író, borász borkóstolóval egybekötött beszélgetésre invitálta a hamvasi szellemiségre érzékeny borászokat, a rendezvényen Jásdi István és Figula Mihály borász volt a vendég.

– A tó északi partjának fővárosa, Balatonfüred méltán a kultúra városa. Ezt bizonyítja a Hamvas-napokon megnyitott új irodalmi szalon is, amelyen Koloska-völgyi zarándoklattal, zongora­esttel, borkóstolóval idézték meg a magyar irodalom és bölcselet egyik legnagyobb alakját, Hamvas Bélát. Legyünk büszkék azokra, akik életüket a magyar irodalomnak szentelték! – közölte lapunkkal Kontrát Károly államtitkár, országgyűlési képviselő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában