Magával ragadó előadás

2021.11.30. 11:01

Méltón emlékeztek Pilinszkyre Sümegen

Pilinszky János a 20. század egyik legnagyobb hazai, Baumgarten-, József Attila- és Kossuth-díjas költője éppen 100 éve, 1921. november 27-én született Budapesten. Ennek jegyében számos programmal emlékeznek rá országszerte.

Szijártó János

Az előadást Oszkai Réka, a Kisfaludy művelődési központ igazgatója (jobbra) köszönte meg Kása-Bókkon Tímea színésznőnek

Forrás: Szijártó János/Napló

Sümegen a Városi Könyvtár olvasótermében tartottak irodalmi estet vasárnap, jelentős érdeklődés mellett. Az érdeklődés nem a véletlen műve és nem kizárólag a költőnek szólt, hiszen a Sümegről származó színész-énekesnő, Kása-Bókkon Tímea Felemás érzések között című előadása szerepelt a tervezett programban. 
 

A verses összeállítást témához illő zenei aláfestés és képi megjelenítés kísérte, amely tökéletesen kiegészítette az előadó mély átéléssel bemutatott műsorát. Időnként néma csend uralkodott a teremben, máskor felizzó mondatok törtek elő, amelyek parázs módjára hunytak ki, halkultak el, vagy mintha hirtelen eltépték volna őket, akár egy foszladozó posztót. Pilinszky János versei értő „kézbe” kerültek, Kása-Bókkon Tímea kezébe, s neki köszönhetően a közönség érezhette, szinte tapinthatta a szavak, kifejezések súlyát. Az irodalmi esten elhangzott Omega című – elsöprő hatású – vers sorai sokat elárulnak Pilinszky életfilozófiájáról: „Összeomlásunk mindent befalaz egy pillanatra és örökre. / A vánkos keményebb lesz, mint a szikla és testünk szemétdombnál súlyosabb. / Ezért élünk. Valamiképpen ezért születünk a világra.” 
 

A képes, zenés, verses összeállítás végén méltán harsant fel a taps, s a remek előadást a közönség tetszésnyilvánítása mellett Oszkai Réka, a Kisfaludy Sándor Művelődési Központ igazgatója köszönte meg a színésznőnek. Kása-Bókkon Tímea az előadás után közösségi oldalán fejtette ki gondolatait: „Amikor verset mondok és színpadon vagyok, levehetem én is azt a maszkot, amit mindannyian hordunk egyébként is… Nem takarok el semmit, vállalom az érzéseket, amik őszintén jövő gondolatok. Még ha nem is én vetettem papírra a szavakat, amiken keresztül kitárom magam.” 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában