A világ legjobb ifjú csellistái Várpalotán a nemzetközi versenyen

Tizenkilenc országból hetven ifjú zenész indult a IX. David Popper Nemzetközi Csellóversenyen. Az ünnepélyes eredményhirdetést és gálakoncertet a Thury-várban tartották.

Szabó Péter Dániel

Az első korcsoport győztese, a dél-koreai Kim Junga a Thury-várban tartott gálahangversenyen

Fotó: Szabó Péter Dániel

– A tehetség gondozása, a jó képességű gyermekek támogatása kiemelt feladata a köznevelésnek. A nemzetközi csellóverseny az egyik fontos fokmérője ennek, hiszen Várpalotára kiváló képességű versenyzők érkeznek, hogy aztán lenyűgözzék a zsűrit és a közönséget is – mondta el a Campanari- Talabér Márta, a házigazda Várpalota polgármestere.

negyedik korcsoport legjobbjai: Yosuke Shimizu, Aaron Schröer és Mar Gimferrer az eredményhirdetésen Fotó: Szabó Péter Dániel

Campanari-Talabér Márta, a házigazda Várpalota polgármestere kiemelte, Veszprém nyerte el az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címet, s úgy döntött, hogy a térség településeit bevonva valósítja meg a programsorozatot. Ehhez már az idei David Popper versennyel is csatlakozott Várpalota, 2023-ban pedig a jubileumi, tizedik megmérettetéssel járul hozzá a település a gazdag kulturális kínálathoz.

Szili Gabriella versenyigazgató, a rendezvény megálmodója arról beszélt, számukra is hatalmas élmény, hogy kétévente a világ legjobb csellótanárai elhozzák tanítványaikat Várpalotára, hiszen ők is sokat tanulhatnak tőlük.

Az első korcsoport győztese, a dél-koreai Kim Junga a Thury-várban tartott gálahangversenyen
Fotó: Szabó Péter Dániel

A nemzetközi szakmai zsűri elnöke, Onczay Csaba Kossuth-díjas gordonkaművész értékelésében kiemelte, nagy eredmény, hogy a David Popper csellóverseny hagyománya több mint két évtizede töretlen. – Tizenkilenc országból hetven, kiválóan felkészített, tehetséges, fiatal csellistát hallhattunk a verseny hat napja alatt. A tizennyolc magyar résztvevő mellett Európa több országából, többek között Dél-Koreából és Japánból is jöttek zenészek, akiknek nehéz feladatuk volt, hiszen a Popper művek alaposan próbára teszik a csellisták tudását. Nagy örömünkre sok olyan induló is volt, akik a korábbi években már egy másik korcsoportban bizonyították nekünk tudásukat – mondta el Onczay Csaba, aki a Thury-vár rendezvénytermét megtöltő közönség vastapsa mellett adta át a díjakat a zsűri által legjobbnak ítélt ifjú muzsikusoknak.

Az első korcsoportban (2010-2012 között születettek) Kim Junga (Dél-Korea) győzött, a második korcsoportban (2007-2009 között születettek) a zsűri döntése alapján Anna Komusinski De Alba (Lengyelország) bizonyult a legjobbnak, míg a harmadik korcsoportban (2004 és 2006 között születettek) Park Sang Hyeok (Dél-Korea) lett az első. A negyedik korcsoportban (2001 és 2003 között születettek) Yosuke Shimizu (Japán) kapta az első díjat, az ötödik korcsoportban (1998 és 2000 között születettek) pedig Youbien Lee (Dél-Korea) nyert.

A verseny nagydíját a harmadik korcsoport győztese, a dél-koreai Park Sang Hyeok kapta
Fotó: Szabó Péter Dániel

Az eredményhirdetés után a győztesek léptek a közönség elé, s adtak gálakoncertet a Thury-várban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában