Áhítatos lélekkel, zeneművekkel emlékeztek halottaikra

2021.11.19. 11:00

Orgona- és csellómuzsika csendült fel a pápai Nagytemplomban

Emlékezzünk szeretteinkre, és köszöntsük Szent Cecíliát címmel adott egyházzenei koncertet Gönye Martin kántor és Udvardy Miklós csellista a Nagytemplomban.

Laskovics Márió

Egyházzenei áhítatot tartottak az elhunytakra való emlékezés, valamint Szent Cecília, a zene védőszentjének emléknapja alkalmából a Szent István vértanú-templomban a múlt vasárnap esti szentmisét megelőzően. Gönye Martin orgonista, kántor és Udvardy Miklós csellista előadásában többek között Johann Sebastian Bach, Johann Pachelbel, Benedetto Marcello és Liszt Ferenc művei csendültek fel. Versmondással közreműködött Schrei Balázs magyartanár.

Gönye Martin orgonista, kántor és Udvardy Miklós csellista adott koncertet a Nagytemplomban
Fotó: Laskovics Márió/Napló

Gönye Martin köszöntőjében elmondta, november a halottak hónapja, ezért arra gondoltak, hogy egyházzenei áhítattal segítik az érdeklődők visszaemlékezését elveszített szeretteikre. – Az alkalom másik apropója pedig az volt, hogy november 22-én ünnepeljük Szent Cecíliát, aki az egyházi zene, a zenészek, költők, továbbá néhány település védőszentje. Műsorközlés nem volt, a kivetítőn volt látható, hogy mely művek hangzanak el – jegyezte meg Gönye Martin, aki a Liszt-finálét követően a szószéknél mondott köszönetet a szervezésben segítőknek és a résztvevőknek, valamint megható zárásként külön köszöntötte édesanyját névnapja alkalmából. A lélek- emelő programon közel ötvenen vettek részt.

Ezek is érdekelhetik

facebook comments widget