Volt egyszer egy Erkel Klub Pápán

A hajdani fiataloknak tartalmas szórakozási lehetőségeket biztosító, Egresits János népművelő által életre hívott és szervezett Erkel Klubról nosztalgiáztak nemrég a városi könyvtárban.

Laskovics Márió

Kovács Gabriella Egresics János néhai klubvezetőről emlékezett meg, Buzás Gyula pedig a színes klubéletet idézte meg fotók segítségével

Fotó: Laskovics Márió/Napló

Volt egyszer egy Erkel Klub címmel tartottak vetített képes megemlékezést a közösségépítő ifjúsági klubról a Jókai Mór Városi Könyvtár fényképgyűjteménye alapján az Országos Könyvtári Napok és a Pápai Családi Fotóalbumok sorozat keretében a könyvtár közösségi házában. Szabó Rita könyvtáros köszöntőjében kiemelte, a cím Egresits János, a néhai klubvezető könyvére utal. A rendezvényt az hívta életre, hogy tavaly volt az ifjúsági összetartó erővel bíró klub alapításának ötvenedik évfordulója, melynek fényképalbumait és naplóit a közelmúltban digitalizálták.

Szabó Rita könyvtáros (jobbra) elmondta, a közelmúltban digitalizálták a klub fényképalbumait és naplóit Fotó: Laskovics Márió/Napló

Előbb Kovács Gabriella emlékezett meg volt munkatársáról, a 2010-ben elhunyt Egresits Jánosról, a Jókai Mór Művelődési Központ és a Pedagógiai Művelődési Ház egykori igazgatójáról, vezetőjéről, aki 1970 őszén létrehozta, majd 1990-ig szervezte az Erkel Klubot. – Mindig nagy gondot fordított a fiatalok tehetségének bemutatására. Igényes meghívóval hirdetve szerzői zenés esteket rendezett, amelyeken a hangszeren játszó, verselő, festő, fényképező, filmező, bűvészkedő tanulók a szüleik, tanáraik jelenlétében állhattak ki társaik elé.

Fotó: Laskovics Márió/Napló

Mint megtudtuk Egresits János 1500 klubtag barátságát, szeretetét, ragaszkodását tudhatta magáénak. Élménydús klubfoglalkozásokat, felejthetetlen vetélkedőket, kirándulásokat, bálokat, szilvesztereket szervezett számukra, melyeket ma is szép emlékként őriznek a hajdani fiatalok. Neves személyiségekkel is kapcsolatot tartott, akiket nem egy ízben hívott meg találkozókra, előadásokra.

Majd Buzás Gyula nosztalgiázott fényképek alapján a színes klubéletről, melynek 1981 és 1990 rendszeres résztvevője volt. Nemrég vásárolta meg hagyatékként a húsz évet felölelő, Egresits János készítette dokumentumokat, az általuk őrzött emlékeket közkinccsé tevő szándékkal, akár majd az online térben is.

Kovács Gabriella Egresits János néhai klubvezetőről emlékezett meg, Buzás Gyula pedig a színes klubéletet idézte meg fotók segítségével Fotó: Laskovics Márió/Napló

Az ifjúsági klub azért volt jó és különleges, mert a középiskolás éveken túl olyan találkozási helyet adott, ahol életre szóló barátságok, szerelmek szövődtek, minden szempontból tartalmas kulturális programok voltak. Kizárólag klubtagok mehettek fel az Esterházy-kastély (Várkastély) nyugati szárnyának emeletén szombatonként tartott alkalmakra. Idősávosan lehetett csatlakozni, tehát az ajtó zárva volt, óránként csak tíz percig lehetett ki-bejönni. Így a szülők is bátrabban engedtek el minket. Olyan fórum, pezsgő miliő volt, ahol a legkülönbözőbb módokon művelődhettünk. Egy-egy alkalmon 80-120 résztvevő is jelen volt, a tagdíjon felül külön belépődíjat nem szedtek. Kötelező viseleti elvárásra és rendbontásra nem emlékszem a '80-as évekből, jobban féltette mindenki a klubtagságát annál, mintsem hogy balhézzon. A névadással az Erkel Ferenc iskola hagyományát vitte tovább Egresits János – osztotta meg Buzás Gyula.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában