Ünnepi kikapcsolódás

2021.12.25. 08:00

A klasszikusoktól a legújabbig - Filmek, amelyek nélkül nincs karácsony

Ugye ismerős az érzés, amikor a karácsonyi ebéd vagy vacsora után az egész család elterül a kanapén, és felhangzik a mindenki számára ismerős és egyben roppant nehéz kérdés: mit nézzünk?

Forrás: Pixabay

Az ünnep mindenkinek arról szól, hogy jó egy kicsit megállni, és megpihenni az év végén, időt tölteni azokkal, akiket igazán szeretünk. Ilyenkor a finomabbnál-finomabb ételek mellett előkerülnek a társasjátékok, a régi történetek, a karácsonyi pulcsik, és persze a kihagyhatatlan ünnepi filmek is. 

Rengeteg alkotás közül lehet válogatni. Vannak a jó öreg klasszikusok, amelyet ismer a család legfiatalabb és legidősebb tagja is, vannak az újabb filmek, amelyeket a nagymama és nagypapa csodálkozva néz. Nem egyszerű tehát a választás, de szerencsére ilyenkor van idő arra, hogy mindenki kedvencét megnézhesse együtt a család.

Mi most egy csokorba szedtük a számunkra legjobb karácsonyi filmeket, hogy legyen miből csemegézni az ünnepek alatt és megkönnyítsük a választást.

 

Kezdjük néhány klasszikus darabbal a listát!

 

1. Reszkessetek, betörők!

Ugye senkinek nem okoztunk meglepetést egyelőre? Kevin nélkül bizony nincs karácsony!

Kevin szülei egy igazi nagy családi karácsonyra készülnek – Párizsban. Az utazás körüli felfordulásban végül csak egyvalamit felejtenek otthon: Kevint. A hatalmas házban magára maradó kisfiú azonban cseppet sem bánkódik. Éppen, amikor már unatkozni kezdene, két ügyefogyott betörő mászik be hozzá az ablakon. A srác nem ijed meg tőlük: százféle ravaszsággal és furfanggal úgy elbánik a rablókkal, hogy nemsokára ők is azt kívánják, bár utaztak volna inkább Párizsba...

2. Igazából szerelem

A történet mozgatórugója a szerelem, legyen az első látásra, vagy éppen beteljesületlen, rangra, életkorra és családi állapotra való tekintet nélkül. Megérinti az agglegény miniszterelnököt, az anya nélkül maradt iskolásfiút, a korosodó, kiégett rocksztárt, és nem kerüli el a szerelmében csalódott, összetört szívű írót sem. Londoni életek és szerelmek találkoznak össze és bontakoznak ki. Szenteste romantikus, fergeteges és keserédes következményekkel, mindenki számára, aki elég szerencsés (vagy szerencsétlen) ahhoz, hogy a szerelem bűvöletébe essen.

3. Karácsonyi vakáció 

Az Amerikai vakáció és az Európai vakáció című filmekből jól ismert Griswold család újabb, karácsonyi kalandjaival ismerkedhetünk meg. Az egész família kész az év legmeghittebb ünnepére, a karácsonyra. A családtagok sürögnek-forognak, vásárolnak és csomagolnak. Mindenki kitűnő ajándékokat vett szeretteinek, és azon van, hogy sikerüljön titokban tartania. Ismerve a Griswold családot azonban tudható, hogy közeleg a katasztrófa. Ahol ugyanis Griswoldék megjelennek, onnan az emberek azonnal menekülni kezdenek, mert körülöttük minden leomlik, összedől, kigyullad, elpusztul. Vajon képes egyetlen család romba dönteni a karácsonyt?

4.  Télapu 

Nagyon úgy néz ki, hogy az igazi Télapó megöregedett, s miután leesett egy háztetőről, teljesen alkalmatlanná vált a télapóskodásra. Scott, aki amúgy alaposan benne volt a balesetben, a hidegben felveszi a Télapó kabátját, s ezzel mit sem sejtve aláír egy szerződést, így mostantól fogva ő a Mikulás. Képzeljünk csak el egy kimért üzletembert, akinek hatalmas pocakja és szép fehér szakálla nő, utálja a szarvasokat, mégis kénytelen szánra szállni és szétosztani az ajándékokat! 

5. A Grincs

A naplopók közül is az igazi ünnepnaplopók a legveszélyesebbek. Létezik egy varázslatos város, ami egy hópehelyben található. Kifalván él a Ki család. Nem túl szépek, az biztos, viszont a maguk módján szimpatikusak. Csak kicsit túl anyagiasak. Imádják az ünnepeket, ez csak természetes. Legfőképpen a karácsony a mindenük. Egyvalakinek azonban sem az ünnepek, sem a karácsony nem tetszik. Ő a Grincs (Jim Carrey), egy titokzatos, fel-felbukkanó városlakó, aki egyszer s mindenkorra véget akar vetni a nagy éves hajcihőknek, amikor mindenki boldog, kivéve őt. Cindy (Taylor Momsen), a család legkisebb tagja őszinte barátsággal közeledik a Grincshez, és meghívja magukhoz ebédre. A botrányba fulladt vendégjárás után viszont a Grincs egy az egyben ellopja a karácsonyt!

 

Íme néhány újabb alkotás 

 

1. Múlt karácsony

Kate csengettyűs cipőben csetlik-botlik London-szerte és a saját rossz döntései között. Ő ugyanis egy egész évben nyitva tartó karácsonyi boltban dolgozik manóként – ez a munka szintén nem volt a legjobb döntés. Tom túl szép, hogy igaz legyen, amikor besétál az életébe, és elkezd átlátni a falakon, amelyeket Kate maga köré épített. Miközben London átalakul az év legcsodálatosabb időszakában, ennek a két fiatalnak csak nem akar összejönni semmi. Ám néha hagyni kell, hogy a hó ahogy esik, úgy puffanjon, néha a szívedre kell hallgatnod... és kell, hogy legyen hited.

Ezt a csodás romantikus komédiát, melyet a George Michael szám ihletett, az Oscar-díjas Emma Thompson (Értelem és érzelem, Igazából szerelem, Bridget Jones babát vár) írta, Paul Feig (Egy kis szívesség, Koszorúslányok, A kém) rendezte, a főszereplők pedig Emilia Clarke (Trónok harca) és Henry Golding (Egy kis szívesség, Crazy Rich Asians).

A filmben George Michael zenéje hallható, ráadásul eddig kiadatlan dalok is a legendás Grammy-díjas művésztől, aki több mint 115 millió lemezt adott el ikonikus pályája során.

2. Káosz karácsonyra

Charlotte Cooper (Diane Keaton) a tökéletes karácsonyról álmodik, amikor esik a hó, sül a pulyka, illatoznak a sütemények, és boldog egyetértésben összegyűlik az egész család. Mindent el is követ ennek érdekében, csak egyvalamivel nem számol: a családtagokkal. Mert ahol négy generáció gyűlik össze, ott előbb-utóbb kitör a káosz... Charlotte és Sam Cooper (John Goodman) negyven éve házasok, és a szeretet ünnepén ők látják vendégül az egész rokonságot. Lányuk, Eleanor (Olivia Wilde) csinos, okos és meglehetősen frusztrált, mert még nem sikerült megtalálnia a tökéletes pasit. Szülei nagy meglepetésére beállít egy jóképű idegennel (Jake Lacy), akit a reptéren kért meg, hogy játssza el a vőlegénye szerepét. Charlotte fia, Hank (Ed Helms) egyedülálló apaként próbál kislánya mellett helytállni, inkább kevesebb, mint több sikerrel. Húga, a kleptomániás Emma (Marisa Tomei) pedig a tökéletes karácsonyi ajándék keresése közben se tud kibújni a bőréből, emiatt a karácsonyt kis híján rács mögött tölti.

De nem hiányozhat a nagy családi örömünnepélyből Sam kissé már szenilis nagynénje, Fishy néni (June Squibb), Charlotte bűbájos apja, Bucky (Alan Arkin), aki karácsonyi ajándékként egy kedves fiatal pincérnőt (Amanda Seyfried) visz haza. Lehet tökéletes az ünnep ennyi tökéletlen emberrel az asztalnál? Egy biztos: humorban, fényekben és nagy érzelmekben nem lesz hiány. A nagy karácsonyi Cooper-teszthez pedig a behavazott Pittsburgh biztosít varázslatos hátteret.

3. Rossz anyák karácsonya

Az év legvarázslatosabb ünnepén, mikor minden pillanat csupa öröm és boldogság... na, ilyenkor köthetik csak fel igazán a gatyájukat az anyukák: jön a rohangálás az ajándékok után, a dekorálás és a napokon át tartó főzés. Nem is csoda, hogy Amy (Mila Kunis), Kiki (Kristen Bell) és Carla (Kathryn Hahn) ismét fellázad. A túlhajszolt trió megint szembe megy az árral, és magasról tesz a karácsonyi hagyományokra. A szabadelvű anyák ezúttal is a kimenőre hajtanak, a lehető legkevesebb energiából akarják kihozni a leglazább, legbulisabb karácsonyi ünnepet.

Egy dologgal azonban nem számolnak: a saját édesanyáik felbukkanásával. A tökéletes karácsony bűvöletében szocializálódott mamák (Susan Sarandon, Christine Baranski, Cheryl Hines) ugyanis ragaszkodnak a jól bevált mazochista anyaszerephez és az ünnep szentségéhez. És ekkor elszabadulnak a rénszarvasok és kinyílik pár vodkásüveg. Innentől kezdve már csak egy dolog biztos: ez az éj nem lesz csendes...

4. Egy herceg karácsonya (3 rész)

A Netflix saját gyártású sorozata, mely 3 részen keresztül varázsol karácsonyi hangulatot a  nappaliba. 

Karácsony van Aldoviában, és mindenki a királyi bébi érkezésére vár! Amber és Richard egy távoli királyság fejedelmét látják vendégül, hogy megújítsanak egy régóta fennálló fegyverszünetet. De a békeszerződés eltűnésével veszélybe kerül a béke, és egy ősi átok fenyegeti a családot.

5. A fiú akit Karácsonynak hívnak

Nikolas, egy hétköznapi kisfiú rendkívüli kalandra indul, amikor nekivág a havas északnak, hogy megkeresse édesapját, aki a fejébe vette, hogy felfedezi Elfheimet, a manók legendás faluját. Nikolas útnak indul Villámmal, a makacs rénszarvassal és hűséges egerével, hogy beteljesítse a sorsát ebben a varázslatos, mókás és megható történetben, amely bebizonyítja, hogy semmi sem lehetetlen.

Forrás: Port.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában