Értékőrzés hármas egységben

2021.12.23. 18:00

Könyvtár, művelődési ház és helyi televízió működik együtt Zircen

Idén a járványhelyzet miatt könyvtárunk és a művelődési ház az év első felében látogatókat nem fogadhatott ugyan, mégis tartalmas esztendőt tudhatunk magunk mögött. A korlátozás alatt sem unatkoztunk – fogalmazott a zirci közművelődési intézmény vezetője, és hozzátette: jövőre hagyományőrző képzéseket és például sváb szakácskönyv kiadását tervezik. Audiovizuális helytörténeti adatbázist alakítanak ki.

Rimányi Zita

A zirci Bakonyi Betyárnapokon változatos programok várták az érdeklődőket idén is

Forrás: Békefi Antal intézmény

– Intézményünk tizenegy éve működik jelenlegi szervezeti felépítésében: a könyvtár, a művelődési ház és a helyi televízió együtt. Az egységek értékmentő- és őrző funkcióval bírnak, összehangolt tevékenységükkel még hatékonyabbá vált a kultúraközvetítés, a hagyományok ápolása, átadása – kezdte tájékoztatását Bieberné Réz Ágnes, a Békefi Antal Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Stúdió KB intézményvezetője. Elmondta, hogy az idei év első felében, a járványügyi korlátozások alatt többek közt eszközleltárt, selejtezést, nagytakarítást végeztek. Helyet adtak a véradásnak és a Covid-teszt pontnak, segítettek a háziorvosoknak az oltásra váró betegek irányításában. Emellett pályázatokat írtak, ami jelentősen meghatározta eredményességüket.

A Veszprém-Balaton 2023 – Európa Kulturális Fővárosa és a Hungarikum-alap forrásai révén a Bakonyi Betyárnapokra nyertek támogatást. Az Emberi Erőforrás Minisztérium Kistelepülési művelődési házak többlettámogatása keretéből programokra és a fűtésrendszernek felújítására igényeltek pénzt. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program felhívására – a megyei és a helyi önkormányzat együttműködő partnereként – számos projektet állítottak össze munkatársaik.

Betyár- és bányásznap

Az intézmény a koronavírus miatti korlátozás alatt az online felületek segítségével adott információkat. Kapuit május végén nyithatta meg, amit az olvasók és közönség már nagyon várt. Mindkét épületükben több közösségnek adnak helyet, például a Bakonyi Babázók Klubjának, a kerekítő foglalkozásoknak, a Diabétesz Klubnak. Új csoportok is  alakultak, többek közt társasjátékklub és fokozott igény mutatkozik társastáncoktatásra. 

Forrás: Békefi Antal intézmény

A Bakonyi Betyárnap Zirc kiemelkedő nagyrendezvénye, idén országosan ismert, elismert színvonalas előadókat, hagyományőrző csoportokat tudtak azon fogadni. Megemlíthetjük a  Bordó Sárkány, a Parno Graszt zenekart és a Tördemic Néptáncegyüttest. A város bányásznapi megemlékezésén fellépett Szulák Andrea énekes. Az idősek napján Hűvösvölgyi Ildikó és Pomlényi Péter. Az Országos Könyvtári Napokhoz is csatlakozott az intézmény, a helyiek Tari Annamária pszichoterapeutával és Kürti László kortárs íróval találkozhattak.

Ablakvadászat

– Az adventi időszakban kiemelt eseménye volt a Mikulás-túra, a Bakonyi Finnbarátok Köre Egyesülettel közösen szerveztük meg. Mikulás-napi ünnepségünket a Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház udvarában, szabadtéren tartottuk, szép számú közönség jelenlétében. A gyertyagyújtások alkalmával egyházi képviselők osztották meg ünnepi gondolataikat, az utolsóra a bakonyi finnbarátok készültek meghitt betlehemes műsorral. Karácsonyi hangulatot idézve forralt bort, teát, sült tököt és gesztenyét kínáltunk. Nagy sikerrel csatlakoztunk a Világító Ablakkalendárium országos programhoz, a „vadászok” és díszítők lelkes közösséggé kovácsolódtak – sortolta a közelmúlt eseményei kapcsán az intézményvezető.

Forrás: Békefi Antal intézmény

A Bakony néprajza

Bieberné Réz Ágnes a jövő év kapcsán megemlítette, hogy a járásban hagyományőrző képzéseket terveznek, amelyeken néptáncokat, népzenélést, tárgyalkotást lehet megtanulni. Sváb szakácskönyvet szeretnének kiadni és komplex audiovizuális helytörténeti adatbázist kialakítani. Az Erdélyért Baráti Kör Egyesülettel partnerségben nyáron vendégül látják testvérvárosaik, Dercen és Barót gyermek néptánccsoportjait. Négynapos képzésen megismerhetik a Bakony néprajzát. Bemutatják az érdeklődőknek a három tájegység – a hazai és határon túliak – hagyományait, gasztronómiáját, előadóit, mestereit. A Magyar Kultúra Napjához kötődően 2022 januárjában Fekete Nándor orgonaművész összművészeti látványkoncertjét szervezik meg. A költészet napjára szeretnék Csuja Imre színművészt meghívni, adja elő irodalmi összeállítását. Terveznek rendhagyó irodalomórákat, drámapedagógia foglalkozásokat, színháztermi és mentálhigiénés előadásokat, havonta óvodásoknak játékos programot.

Digitális katalógus

Az irodalmi örökség gondozása mellett az intézmény helytörténeti adatbázist épít. Kiadja a Zirc és Vidéke újságot. A helyi televízió adásait archiválja. A Zirci Települési Értéktárat a Reguly-múzeummal együtt gondozza. Könyvtárában 32.500 könyv és hangoskönyv található meg. Százféle újságot, napilapot járatnak, egy részük kölcsönözhető. Az online katalógusban az olvasók nyomon követhetik kölcsönzéseiket, előjegyzést kezdeményezhetnek. 

Az Országos Könyvtári Napok rendezvénysorozatához csatlakozva Zircen többek közt robotbemutatót, interaktív mesefoglalkozást és mesegyűjtemény-bemutatót tartottak
Forrás: Békefi Antal intézmény

– Fontosnak tartjuk az olvasásnépszerűsítést, az olvasóvá nevelést. Erre irányulnak irodalmi programjaink és a diákoknak a szünidőkben meghirdetett olvasópályázatok, amikre családtagjaik segítségével óvodások szintén benevezhetnek. Az utóbbi években érezhető az olvasók számának csökkenése. Mégis úgy érezzük, a digitális világ korszerű eszközei hatékonyabbá teszik sok esetben a könyvtár munkáját, de ha olvasmányélményre vágyunk, azt legtöbbször a nyomtatott, kézbe vehető könyvek jelentik. Olvasóink szívesen jönnek hozzánk, mert érdeklődésüket figyelembe véve szerezzük be a könyvpiacon megjelent újdonságokat. A speciális igényeket könyvtárközi kölcsönzés által tudjuk biztosítani. A legtöbben a szórakoztató irodalmi műveket keresik, népszerűek még a szakácskönyvek, a kreatív hobbikkal, a lakberendezéssel, a dekorációval, a kézimunkával foglalkozó kötetek – mondta el az igazgató.

A járványügyi korlátozások idején felkínálták a könyvek házhoz szállítását, 42 kötetet kértek így olvasóik. Számos szolgáltatásuk közt szerepel az ingyenes számítógép- és internet-használat, segítséget nyújtanak az elektronikus ügyintézésben. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában